Godišnjica Nikole Čupića

КРОЗ косово 321

о о и пи _—==-_ —----= - << 2 2222 ЛИТЛ ГГГ" ДЕШ – је —

побегао у шуму! Кад видеше то чудо остале заоставите три куће, одмах се иселише и побегоше, само оста кућа Снме Цитанина““ и Ђак Риста у манастиру.

Сада у празно село почеше се досељавати Срби из околних села. Први су се доселили неки Вучићи, али је та породица већ изумрла. Чим се је доселило неколико српских кућа, одмах су молили владику да им запопи Бака Ристу, а оженили су га ћерком неког Хаџи-Јована из Јањева. Владика запопи Бака Ристу, в овај сада као свештеник поче вршити службу Божју у манастиру Грачаници, и тако оживи цркву после толиког ћутања и понижења, а јадни српски народ ва Косову код разабра да му је Грачаница пропојала, поврвео је као овце на крмило да чује службу Божју и да се у цркви прекрсти, јери у Приштини не беше цркве, те су се највише Богу молили и крстили по гробљима и код својих кућа како "У зна и уне.

дгодно ми је овде да прикажем потомке, само свештенике, овога заслужнога Ђака Ристе, који је мучним својим животи допринео да прква Грачаница, краљска задужбина, поново пропоје у прошлом веку, и српски застрашени народ опет у њу прибира и скупља, да се поред службе Божје храбри на истрајност, гледајући своју негдашњу историју, своје негдашње краљеве и цареве, њихову и своју српску стару славу и величину:

1, Ђак Риста дошао је у пуст манастир Грачаницу Свете Богородице 1759 године и ту био свештевик ;

2, После Ђака Ристе запопио се његов син Милован;

д, После попа Милована запопио се његов син Ђорђе ;

о

2: И сад постоји породица Симина у Грачаници. ГОДЕШЊИЦА хгу 2!