Godišnjica Nikole Čupića

322 кроз косово

и . па шатл а а. ин аниш НиНтић тен петине и иво—_вивиње-_-=- а _поаирак сиве

4, После попа 'Борђа запопио се његов братанац Риста, син Стеванов, јер му брат поп Ђорђе неје имао деце;

5, После попа Ристе П, запопио се његов брат Танаско;

6, После попа 'Ганаска запопио се његов син Акса;

7, После попа Аксе запопио се Ђорђе син попа Ристе 1;

5, После пона 'Борђа запопио се садашњи Коста, син Максимов, а Максим је брат по мајци попа Танаска и попа Ристе ||:

9, Поп Зарија садашњи син је попа Аксе.“

Садашњи је поп Коста од 45, а поп дарија од 35 година старости. Заједно с поп Димитријем, Који неје из њихове породице седе у селу Грачаници и служе у манастиру.

Ђав Ристо као први свештеник грачански у прошлом веку трудио се доста да се црква очисти и пропоје, ну црква је била сиромашна, ништа неје имала, до онога што су јој пружали сиротни Срби из околних села. Шта више и ако је почело село да бе насељује Србима, опет је била сва турска земља, све до самих црквених зидова, те се неје смела ни заграђивати црва. Тек за време попа Ристе П задобило св мало ДВОришта око цркве. У том времену владао је Косовом чувени Јашар-паша, братанац Малић-пашин. Овај поп Риста П био је доста вешт човек, те се додвори Јашарпаши, па чак пређе као чивчија на његову земљу. Паша “7 толико заволи, да га назове и својим побратимом.

оп Ристо је ишао све по вољи паши и много та пута

23 Све ми је ово испричао Петар А. Поповић, син овога попа ксе, садашњи кмет села Грачанице. Рече ми и ово: садашњи учиљ ЈосиФ Поповић у Митровици син је поп Костин, а онај Стева аксимовић, што сада живи у Врању, брат је поп Костин.