Godišnjica Nikole Čupića

324 КРОЗ КОСОВО

Децо, ви сте сада мали, учите само, па ће вам се све казати; слушајте и поштујте учитеља као и своје родитеље, али ово никад не заборављајте, да сте ви много срећнији од ваших другова из околине Косова, за то, што сте се скупили око куће краљске, око цркве Мидутинове, под његовим кровом, те вас његов дух и сада чува; па за то никада не заборављајте да погледате своје духовне заштитнике кад улазите у овај манастир овде, већ увек кад ступите из припрате у главну цркву застаните испод свода првих стубова, погледајте десно и поклоните се краљу Милутину, па се окрените лево и поклоните се краљици Симониди. Мимо све ово, не заборавите, децо, да сте покорни властима Његовог Императорског Величанства султана Хамида Џ. Он је добар и милостив, и за здравље његово да се молите Богу.

Деца су ме слушала тако пажљиво да скоро несу

ни дисала, а по зажареним обралчићима, видим да су иве разумела. |

Међу мушкарцима има и женске деце. Како им лепо доликује. (ељанчице прилегле, па уче ли, уче. Ово служи на част сељанима у Грачаници.

Ученици су разређени у две учионице на четири разреда:

У. Х.

[ разред има · · · 17+2

П „ о + 7

Ш ,„, ,„ ··· 4+2

М , пио зала ИУ

свега 38 1144 Сад је учитељ Јосие Брадић из Скопља. Млад и трудољубив човек, Који сем школе пашти се да и башту у порти подигне и засади.