Godišnjica Nikole Čupića

КРОЗ Косово 325

= и == А И

Причају сељаци да су се деца почела учити у Грачаници још од доласка Ђака Ристе, дакле још у прошлом веку; а учили су само цревенске књиге 5 обично само свештенички синови. Први пут се та манастирска школа обновила и почела да уводи школске књиге као у краљевини Србији 1874 године када је дошао за учитеља Стеван Максимовић, рођак породице Ђака Ристе. Школа је та трајала док је Максимовић седео, од прилике за две године; после су захватили ратови, те је тек 1881 године отпочела опет по старом манастирском начину; а 1884 год. дошао је за учитеља ђак призренске богословије ЈосиФ Поповић, из Грачанице, и био ту учитељ 9 година, а сада јеу Митровици.

Лепо је овде поменути да је све школске потребе набавио из своје сиротиње добри старац, калуђер Агатантел, и он ову школу пази као и краљеву задужбину што чува већ 40 година. Ја му заблагодарих на таком патриотском делу, а он ми само одговори: И ово је црква, синко.

Леп углед српском монашком реду, а гњиланском крају дика што је одгајио таквога Србина, који уме да поштује и чува старе споменике и помаже школу.

Грачаница село. Испричао сам раније како су се“ најзад опет Срби населили у Грачаници. Сада има на 60 кућа све српских, а преко 400 душа. И ако раде туреку земљу, опет се село држи доста добро. У селу живе и слуге оних Турака чија је земља ово Грачанице. Село Грачаница постоји на реци која се испод села до утока у Ситницу зове Грачанска Река, а до села Грачанице зове се Сутевска Река, јер протече кроз Сутевеку клисуру, где прелази пут из Приштине за Гњилане; а до Сутевске клисуре долазе два већа потока, један из околине Лабљана, а други од села Мрамора а из планине Злаша. Од та два већа потока п0-