Godišnjica Nikole Čupića

КРОЗ КОСОВО 327

~ —— ита пи = о о пи ан пиво — => руба —_______———_——ш——–—_—–—–—–—–——–—–—–—–—––—–—––

коју је он изнова обновио и подигао, тако да је тада чак и камење вађено из ове Градине, те је зидан садашњи манастир, изгледа да је село Грачаница добило ние од развалина те Градине, а како се звала та стара варош некада питање је истраживања.

Бедем. Исто тако у близини наспрам Градине зове св и поље Бедем, и то су сад њиве, али је на том месту морао бити некада град (тврђава), те старе негдашње вароши, која се још спомиње у имену Градина.

Газиместан

Више северо-западно од Приштине на /, часа је Газиместан, баш на друму који води из Приштине за Вучитрн.““ Рано у јутру, 31 децембра 1898 године, пошао сам из Приштине с терџуманом Бахри-пашиним, Хусејин-Шабедином, на пајтону с једним заптијом (жандармом). Несмо ишли правим путем вучитрнским, јер је покварен и теже се у зимње доба путује њим, но смо пошли друмом кроз Драгодан-поље, па смо пос.ле пола часа окренули удесно, одмах уз газиместански вис (повијарац), и после 15 минута изишли смо на Газиместан. Ту су две мале просте кућице, обе смо нашли затворене, јер на овом вису, и у овом времену слабо се овде виђа жива душа, јер ветар не само да дува, Но коса, коси, коси.... У једној су кућици два гроба турска и нека старинска сечива, то сам гледао кроз прозор, = у другој кућици седи, ваља да, онај што је у овом времену побегао од кошаве. Около ових Еућица има пуно турских старих гробова, веле, још из времена косовске битке.

-- — –— –—

23 Причају Приштевци да је на том месту погинуо веки нсаики турски војсковођа, који се звао Местан, а гази је непобедан,. те се, веде, тако звао.(7)