Godišnjica Nikole Čupića

328 КРОЗ КОСОВО

Вие газиместански је прекрасна позиција противу долине лапске и ситничке. Чим су одавде Турци потисли Србе, могло се је одмах видети да ће бити на њиховој страни победа, по самом положају који доминира над Лабом.

Прича. 'Турци причају о белом ситном камењу што се види на Газиместану и доле око Муратовог гроба овако: да је ту била српска војска пре Видовдана, па кад је наступала турска војска од Грачанице и посела Приштину, онда се српска војска помакла К „Јабу и преко овога на десну страну, а Мурат се са својим шатором настанио на мазгитском пољу где му је сада тулбе (знак гроба), и где га је Обилић распорио. Кад је ту наместио шатор и станио св, помолио се, Алаху, и од те његове силне молитве сав пексимит што је оставила српска војска претворио се у бело камење!

Толику силу приписују Турци својем султану и калиФи !

Тако исто причају и Срби и Турци о оној црвеномркој земљи на Косову, која изгледа као сасирена тамна крв, да је таква постала од крви изгинуих Срба и Турака 1989 године! Исто причају и о цвећу божуру, што расте по целом скоро Косову, да је то цвеће почело да расте од боја косовскога! Заиста је дивно, веле, погледати лети по Косовском Пољу, како се све поље црвени од божура; а сад се, зими, виде саме шибљике божурове као право стрњиште.

Муратов гроб

Од Газиместана идући к Лабу за 10 до 15 мита силази се низ благу низбрдицу, и стиже се на уратов гроб. Тулбе је старинско и зидано лепим теса-