Godišnjica Nikole Čupića

ба _

КРОС КОСОВО 329

=—— = а преље - – —— ЕН ЕС ——— —– –__

ним каменом, заграђено зидом у квадрату. У загради око тулбета има две кућице и један турски гроб, некога паше из новијега доба; и споља има једна стара кућа, а мало даље још неколико кућа (чивчија), Турчин, који чува тулбе, отвори врата, ја и терџуман пашин уђосмо унутра. Тулбе је сада застрто великим персијским ћилимом, а на средини је гроб Муратов исте Форме и величине као и прави гроб у Бруси. Ништа друго нема сада у тулбету, до што виси о зиду једна урамљена штампана артија, на којој пише: Да је овде био шатор Мурата првог, 1389 године; да су на њ овде навалили седам краљева (терџуман ми пашин рече да су то били седам српских војвода, а Турци неће да кажу да су то биле само војводе, но краљеви!); да је из Лазине војске дошао Милош Кобиловић, те лукавством и преваром распорио Мурата; да му је овде само крв и дроб закопана, а тело однесено у Брусу.

Ако је заиста баш овде био Муратов шатор, онда је турска војска била на целом мазгитском пољу, иу најтању руку посела је и половину великог и простраког поља спрам Бабиног Моста с леве стране Лаба, рачунајући на хладно оружје, које је онда владало; а према садашњем ватреном оружју не би смела српска војска да остане ни близу десне стране Лаба. Така је то позиција.

Мазгит Поље

Мазгит је заиста прекрасно поље,“ оно се простире између Муратовог гроба, лапске долине, села Глободе-

5 И Вук је поли речнику, стр. 341, депо прибедежио: Мазгит, м. поље у Косову између Лаба и Ситнице; ту кажу да је био чадор Муратов :

Мурат пао на Мазгит на поље,

Уватно и Лаб и Ситвицу —