Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА 81

~

Пуста Врата су на ријеци Јасеници између пл. Поткобиле п Демировице, више села Бурицке Ријеке п ливаде Црквишта.

· Више Џлава су у водопађи Лима планине: Оролац, Трескавац, из ког извире „Ружина Вода“; Ковиљача, Зле Стране, Коњески Обор и Темњак испод Бабиног Поља са Савиним Камењем. (Савино Почивало).

Планина Бећа-кећа у преводу значи бијелозло, она је више Руднице') уз Шроклетију и пружила се од Тројана до Шаље у Малесији.

Са Проклетијом од Малесије стоје у вези пл. Драгобија и Валибон из које извире малесијска ријека Валибона (Топлица). О лијеве стране р. Валибоне планине су: Враница и Добри До са Плочицом. <

Дубље у Малесији врхови су од двије планине „Каа-Кољчит (Никољац) и 'Ћафа-дијел од којих једна припада екадарској а друга ђаковачкој нахији, и ниско на Дриму близу брода Васпаса тур према Коритнику.

(јд Богићевице, иде источна коса десном стра_ ном Дечанске Бистрице до Дечана и Речких села: Црнобрега, Лоћана, Вокше, Јуника и Ботуше у Ћаф-Морину и десеном страном Реке косом Мејом продужава се до у Кабрат код Ђаковице.

__У овој су коси планине десном страном Дечанске Бистрице: Шјепатица, којој нешто у лијево остаје врх Богићевице Тројан, за овом иду редом планине: Требопољка, Извори Гусињски, Планина

Дечанска и Курвала; ова последња стоји у вези с

1 Народ каже „Рудник Неманића“ и „Рудница“, пу последњи назив више се чује.

ГОДИШЊИЦА хуПт. 6