Godišnjica Nikole Čupića

54 ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА

пећке нахије; аковица и дио њене нахије: Река и Мр Дечански.

А то све чини једну природну цјелину многобројнијех и нераздвојених планинских чворова са знатним бројем разних извора који собом јачају Дрим, Лим, Тару и Морачу да се ове реке зато и рачунају у веће воде српеких земаља, од којих једне иду Сави и Дунаву а друге Бојани и Мору.

На означеном простору пун воље намјеравао сам био да израдим један рјечник у ком сам имао ту замисао да скупим п унесем све могуће називе: врхова, планина, брда, брегова, поља, равница, . лугова, ливада, лука и њива; извора, чесама, потока, врела, ријека, водопада, језера, пиштаљина и бара; вароши, мала, села, заселака, анова, путова, распутица, мостова, монастира, цркава, развалина, пећина, испосница, гробова, мрамора, дрва, шибљара, трава, прича и предања.

За то сам покушавао да нађем потпоре, ну одговор на ово тако ме је сузбио, да сам се НИ те моје замисли оканити,

Па и овоме моме раду све пе препоне биле су на путу које добра воља није могла да савлада, и подлегла је. Ну ипак ово неколико редака побиљежених као у мимогред износим, остављајући широко поље времену и будућности, желећи да сви они који се тога посла приме буду боље среће.

1 КОМОВИ

Комови су три горостасна камена врха; они су поникли из једне основице, која у обиму износи