Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА о

око 89 часова, њихови темељи избили су на темена шест великих планина: Љубана, Рогама, Курлаја, Царине, Варде и Штавне; они због тога изгледају као накалемљени и свакој су планини круна; они су круна како кучкој нахији на југу тако и васојевићкој на сјеверу, Зети и полимљу.

Међукомље је њихова тијесна клисура унутарња, оно је и веза широких темеља свију Комова; ту су се они у тој клисури срели и везали, а одатле се они и дијеле у двије масе, а у три врха.

Та њихова веза, — клисура Међукомље, — ни„ска је, на сјеверу нижа, али је опет на површини "изнад планина, и пење се уз Комове гдје више а гдје мање.

Веза Комова Кучкор и Љу банског много је јача и толико је висока, да су ова два Кома до половине прирасли међу собом, па тек тада одвајају се њихови врхови.

Од ова два Кома одвојио се раније Злоречки Ком, њега је одвојило Међукомље, те за то изгледа као усамљен, без везе, али није: његова је веза доста нижа и јача му је јужна с Комом Кучким, која иде поврх Царине гребеном изнад Међукомља, док од сјевера с Љубанским Комом веза му је много нижа; а ова иде од Штавне к Љубану преко Точила и Плоче.

Сваки Ком има своје планине из којих је поникао, тако: Злоречки Ком поникао је из Штавне, Варде пи Царине; Кучки Ком поникао је из Царине, Курлаја и Рогама, а Љубански Ком поникао је из Љубана и Рогама.

Кучки Ком, по причању имао је назив своме врху, но отмица племенска око Комова и крвава борба око њих, натурила им је предјелне и пле-