Godišnjica Nikole Čupića

56 ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА

менске називе. Тако је предјелнијназив добио и Кучки Ком; а ло предању које се на Лиму, чује врхови Комова Љубанског и Кучког имали су своје називе: „Рогами“; тако се сав њихов западни дио и сада назива и познат је под тим називом; а прича на Лиму постоји и данас да их је тако и стари Стањ Шчекић називао; и запста кад би се ослонили на предање, које још у неприкупљеним причама живи, врхови Љубанског и Кучког Кома звали би се „Рогами“.

Но и поред тога што се сав западни дио | ова два врха комска и данас тако назива; ја ћу се служити данашњим њиховим називом; а ово тек напоменух. ~ 5

Љубанески Ком, коме Краљани дају свој назив, а „Ђеворечани свој, не може се назвати ни краљски ни љеворечки, и ако он као планина припада једнима и другима; његов је већ познати назив Љубански Ком, а тај му је дошао од планине љубана из ког је и поникао.

Да се врх овога Кома назива „Сухи Врх“ то се никада и ни од кога не чује.

Злоречки Ком, зове се још Коњушки и Божићки; он у ствари и јесте њихов, а Коњуси и Божиће као села оба су на Злоречици и сељаци због својих катуна придају му сваки евој назив; отуда и бивају погрешке; али је овоме Кому познати назив Злоречки Ком, а врх је његов: Баван.

Злоречки Ком у неколико припада у својину " Кучима, онај дио к Царини, па и тај дио Кома они називљу: кучки Ком, онако као што п Љеворечани

' Да јетако стари Стањ називао о ења комске то се и данас може да чује. и прича на Лиму.