Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ. ПОЛИМЉЕ. МЕТОХИЈА о4

називљу свој дио Кучкога Кома љеворечким; у томе дијелу четврти је врх Комова; Злоречког Кома други, и тај се врх зове „Сумор“, но овај врх према остала три врха много је нижи.

Што се висине Комова тиче за прва два врха Комова, Кучког и Злоречког, вјероватна је, али о трећем врху, Кома Љубанског надати се тачнијем задовољењу.

Људи који су излазили на Комове у јесењим данима, п ловци, увјеравају да се с њихових врхова, Злоречког пи Кучког, назиру обале Италије П Море '

Комови за своје ди] елове имају доста почесних навива, но као најважнији ови су: Рогами, Међукомље, Вељи Загон, Мали Загон, Црвени Жљеб, Помолац, Проуше, Точила, Лизала, Плоча, Полице, Струг, Литинит.д а од многих пећина комских као најчувенија рачуна се: Вилина Пећина.

Да се уђе у Међукомље може се са сјеверне стране од Љубана и Штавне преко Точила и Плоче; а са југа од Царине Мр то гребена Помолца Џросјеченице. Само Међукомље то је једна дубока клисура рпјетке љепоте, међу три врха комска, и четвртим мањим врхом Сумором; оно је унутарња веза и подлога њихова, по којој је вријеме с комеких врхова и врлетни страна просуло грдну масу камења разне ве_ личине, и толико много, да је сва та масивна плоча потонула под наносом сурваног камења. |

Ући у Међукомље, у В. Загон, у М. Загон, у Точила, у Стругове, изићи на Џлочу или ма где у унутрашњост њихову, то је ријетка и права природна љепота, али је ова и језовита, са страхом помијешана.