Godišnjica Nikole Čupića

о ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА

Наћи се међу Комовима и уз њих, човјек се осјећа побијеђен, осјећа се у храму, који му није у власти ни подићи га, ни оборити га; осјећа се покоран слуга; слуга ономе који је био у власти да оваке храмове подиже, да им се дивимо љепоти са страхом и поштовањем.

Па и такве храмове ћудљиво вријеме сналази пи љепоту им мијења или квари. Тако, оно је пређе неколико година 1826-7 распрело врх Кому влоречком, од кога се у новије доба препукла стијена одвалила и пала, што му је пређашњу љепоту јако измијенило.

Комови: Злоречки, Кучки и Љубански имају своја три врха. Врх Кома Злоречког стоји на сјеверу свога високог гребена, над Штавном; врх Кома Љубанског, и врх Кома Кучког стоје на међусобном гребену ; Љубански на сјеверу над Љубаном, а Кучки на југу над Царином и Курлајем; седло међу ова два врха чине два загона. |

Врх Кома Злоречког према врху Кома Кучког стоји источно, а према Љубанском врху југоисточно. Овај Ком од свога врха Бавана пружа се на југ, у косом и постепеном опадању своје висине до Су мора и даље до на Помолац, изнад Међуком ља, гдје се његов најнижи гребен везао са најнижим гребеном Кучкога Кома. Спољашња дужина овога Кома окренута је југоистоку у два прелома, а унутрашња његова дужина сама собом толика је колика је јужна дужина оба Кома Љубанског и Кучког. Но овај у неколико отишао је више на сјевер од Љубанеског, а Кучки више на југу од овог, Злоречког, а Љубанског и Кучког Кома спољна дужина окренута је западу.