Godišnjica Nikole Čupića

62 ВАСОЈЕВИЋИ, : ПОЛИМЉЕ. | МЕТОХИЈА у кршевима да им се никако прићи не може; а највише их има на источном подножју Кома Злоречког међу Вардом и Штавном; но од половине Комова к врховима ни њих нема; а по Точилима види се и по који шибљар бријеста, а ниже доле буковине и свију врста четинара.

Старога снијега у сметовима по комским провалама и пећинама има на више мјеста; као у Међукомљу, у Точилима иу Рогама који ту дочекају нови

снијег. Интересантно је како од ових сметова по-

стају пећине „Снијежнице.“

Да вријеме пи на Комове утиче то се највише да видјети на њима од сјевера, а то се да познати по ороњавању, и у опште по трошности, чега је на југу и на истоку мање, а најмање на западу од куда се стијене држе тако здраве и чисте да би човек у њихову старост посумњао.

Кад посматрамо Комове са Царине, Црне Планине, Курлаја, Котича, Љубина, Штавне или ма с које планине, свагда видимо пред собом два јако величанствена. врха, и њихове литице; а кад Комовима ближе приђемо, тада осјећамо неку велику моћ над нама; наши погледи и саме очи збуне се, али ипак приберу се и остављају у нама највећи упечатак поштовања и тада изразићемо се о њима у кратко: да је природа најбољи и најсавршенији мајстор под Богом.

Судећи по оној огромној маси сурваног и нагомиланог камења по провалама, Точилима и по планинама око Комова и уз њих, може се лако доћи на мисао да су врхови њихови у далеком добу били веће висине и шири. По тој истој маси можемо доћи и до закључка да су Комови, у колико су над површином осталих планина избили, сви од

~