Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ,. МЕТОХИЈА 52

самог кречника, јер да су они облога, ман дебела, некој другој маси камења, то би онолико ороњањавање е њих показало трагове томе бар на ком било мјесту.

У овоме утврђују наше мишљење сви кршни врхови југозападне стране њихове, свију планина, и свију нахија комскога подгорја на тој страни до зетске долине п Скадарског Језера.

То исто мишљење утврђује и сјевероисточна подгорина комека, јер свака клисура до Лима, и преко Лима, које су веза комских планина од самог су кречника; такве су: тијесна Клисура Вјетерничка више Гусиња; Клисура Сућеска у полимљу, и Клисура Тивран испод Берана и Будимље.

То тврде у многоме и сама ријечна корита изворних ријека Тариних : Веруше, Опасаонице, Љубаштице односно Дрцке, Врањештице и саме Таре _ до Колашина, Лима пи његових притока нарочито Злоречице око којих су сви кршни врхови кречници.

~ На сјеверу такви су крши по свој равној ЏПе-

штери (Сјеничкој нахији) у којој су млоге пећине и чувена пећина „Гиљева“ па све до Василиног врха у краљевини Србији.

Такви су врхови и крши; а такве су и пе ћине и на истоку око притока пећекога Дрима: Бистрице пећке и дечанске.

___А многобројни врхови комеких планина како оних у непосредној близини њиховој, тако и оних удаљених који спадају у њихово подгорје, нигђе не показују кршнога врха, који би то у сумњу доводио.

Но кад бацимо поглед на долине око ријечних корита тариних притока, Лима и притока његових, на корита Бистрице пећске и дечанске, по у опште на провале и долине, то ћемо наћи и друге врсте

.