Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

Г. Свет. Николајевић мислећи да ће Влада послати правника као свога пуномоћника, изјавио је да би друштво требало да пошље лекара, јер су питања већином таке природе, која најбоље могу решити лекари.

Услед тога прочитана су питања Женевске конференције, а г. др. Л. Стефановић изјави да су по његовом схватању питања више правне но лекарске природе; а осим тога држи да се неби могао ни један лекар од чланова одборских примити, ако би случајно избор пи на њих пао.

() природи питања говорили су још и друга гл. одборници, нарочито гр. М. Јовановић, (0. Ћурчић, И. Маргетић, др. Машин, М. Ст. Марковић и др. Медовић, који је нагласио, поред тога, да изабрано лице мора знати стање установе Црвенога Крста не само у Србији и цео рад нашега друштва, него постанак пи развиће ове установе у ошште. (О тога према његовом мишлењу могао би Одбор бирати само двојицу од оне гл. која ова својства имају, а то је или г. Ђорђа 6. Си-= мшћа вишегодишњег подпредседника Главног Одбора или г. M. Cr. Марковића, секретара Главног Одбора од постанка овог друштва. Но уједно додаје, да г. Б. С. Симић од 1882. није више члан Главног Одбора и да према томе управо не може ни ући у кандидацију.

Затим је закључена дебата п приступљено је поименичном гласању, услед чега је изабран за изасланика српског дру– штва Црвенога Крета на међународној конференцији у Женеви:

Т. Милан От. Марковић, секретар Главног Одбора, са свима гласовима против гласа г. Светомира Николајевића, који је гласао за г. Ђорђа (О. Симића.

Бр. 5.

Пнтање о путном трошку за изасланика остављено је да се реши, док се претресу и пштања за конференцију. Подтпредседник Главног Одбора, Др. А. Медовић. Бележио

Сежретар Главно: Одбора

М. Ст. Марковић.