Naša književnost

Свете сировине 69

од немачке индустрије наоружања. И лоренске руде у Француској ишле су на другу страну. Немачко-италијански споразум потписан је непосредно пред фебруарске изборе у Шпанији, Очекивана је одлучна изборна победа Хила Роблеса, који би, по закљученом споразуму, најважније руднике предао у експлоатацију новооснованом друштву. Уместо тога, победио је Народни фронт, који је, у свом програму, предвиђао национализацију рудника.

Највећи део сировина, садржина у пројектима конзорциума, личио је на ону медвеђу кожу која је била подељена пре но што је медвед убијен. Али сировине су свете, оне значе наоружање, то ће рећи моћ, Медвед је морао бити убијен.

Дуго су политичари Берлина и Рима телескопом посећивали света места. Немачка фирма Манесман кумовала је кајзеровом путу У Агадир. 2 Када је 1914 Мароко био коначно подељен, нашла је Немачка у својој афричкој тековини у Конгу благу утеху. Али година 1919 ликвидирала је немачке колоније. Мароко је француски шпански. Немачко царство у Африци постало је успомена и громка тирада у немачком колонијалном друштву.

У Мароку и Шпанији седе компањиа дел Нарте Африкано Сосиедад де Експортасион де ла Минес де Хиеро, Јуропиен енд Норт Ефрикен Мајнс лтд. Оне, и друге величине прикревина лица, ваде из земље утицајно благо европске цивилизације.

Може ли национална ббнова Шпаније, коју обећава Франков Пронунциамиенто, "донети и нову интернационалну расподелу сировина»

Франков рат стаје новаца: људи се могу испоручити на кредит, али се машинерија мора платити.

Сировине или концесије на изворе сировина у ово доба привреде на размаку, претстављају плаћања која траже Немачка и Италија за дивизије, авионе, тенкове, топове.

97 августа 1936, Санчес Гонзалез, пуковник и шеф за цивилне послове хунте у Бургосу, објављује један декрет, који легализује реквирирање рифских рудника. М сад резидира у Севиљи, под окриљем Квјепо де Љана, једна нова организација, названа ХИСМА (Хиспано-Маруеко). Фирма ХИСМА Лимитадо, Каранза и Бернард, хотел Кристина, Севиља, шпанска фасада Јанусове главе ХИСМАРОВАК-а, чија немачка организација има седиште у Берлину.

Већ годинама је фирма Каранза претставник немачке металне индустрије у Шпанији. Сад су сва рудна блага (гвожђе и манган) под контролом ХИСМАРОВАК-а, који има право извоза руда из Рифа.

Од октобра 1936, пуни су руде бункери трговачких бродова, који осцилирају између Марока и немачко-италијанских пристаништа.

Франко је непрестано морао измољавати помоћ од својих кумова у Риму и Берлину.

Они дају помоћ, али, у замену, траже непосредна дела, Они захтевају стратегију која одговара бази сировина.