Naša književnost

1: аи

29 _ Наша књижевност —

У великом стилу изведени напад на Сиеру Морену има за циљ оловне руднике, руднике живе у Алмадену. Поход на Малагу само је етапа на путу за Картагину, у чијој околини има гвоздене, оловне, бакарне и сумпорне руде. Рат против католичке баскиске владе, који уништава места баскиске историје, води се за слабо-фосфатне руде из Билбоа, као што се и поход на Хуелву предузима ради бакарних рудника у Рио Тинту. _

Немачке и италијанске трупе искрцавају се. Све више странаца је у армији побуњеника. Али само један део искрцаних трупа одлази на фронт. Други има нарочити задатак: запоседа области у којима се налазе оне сировине које су важне за ратну индустрију земље која шаље експедицију. Запоседа их, да их заштити, не само од републике Шпаније, већ и од савезничких конкурената.

Пезета се колеба. Стабилнија од валуте је жива. Са арапског преведено, Ал Маден, значи рудник. Он је био златни рудник шпанске историје. Кастилијански краљеви плаћали су живом своје дугове. Зајам који је Карло М учинио код Фугера, да стекне наклоност немачких кнежева приликом избора цара, отплаћивали су кастилијански градови и принудни радници рудника, који су живу вадили. У деветнаестом веку, енглеска кућа Ротшилд добила је хипотеку на Алмаден, као отплату ратног зајма; тридесет две хиљаде боца живе годишње. Сад Италија хоће Алмаден. Од 1919, када је део истарске провинције припао Италији, Италија и Шпанија деле тржиште живе. Алмаден под италијанском контролом, то би био монопол на тржишту живе.

Али шта кажу Ротшилди у погледу Алмадена и Пенаројар Шта кажу наследници сер Базила Захарова по питању фосфоритних рудника у Логасану2 Шта кажу господа из Француске индустрије наоружања, као например Еумбер де Вандел, која седе у надзорном одбору Пенароја, шта кажу енглески власници рудника у Рио Тинтуг

Енглеска господа из Рио Тинта и немачка из Металног Друштва оперишу заједнички у Еуропеа Пиритес Ко. Енглески и француски капитал кооперишу са немачким и италијанским, прожимају се местимично и очекују од победе контрареволуције незнатан губитак. Не само осигурање дивиденда (удео у коњуктури наоружања Немачке, дотле неспособне за плаћања), већ и осигурање капиталистичког система. Тако се наново дели земаљска кугла, са индустриским материјама за будуће ратове у грудима.

Марширају легије странаца, газе њиве, крче маслинова дрвета, дрвета која су хранила народ, пустоше винограде, газе жарки плод гајева поморанџи, пале градове. У име светих сировина.

О, БИХАЉИ-МЕРИН