Naša književnost

1783 Први књижевни манифест (Писмо Харалампију).

1783 Први мемоари (Живот Доситејев).

1784 Прво филозофско дело („Етика“ у преводу с руског ЈУ линца).

1787 Први позоришни комад и први превод с италијанскога („Терговци“ Емануела Јанковића).

1787 Прва расправа из физике.

1787 прва збирка пословица (Мушкатировићеве „Причте“).

1791 Прве новине (,„Серпскија новини“).

1798 Први преводи из немачке лепе књижевности („Забавленије јединаго љетнаго утра“ и „Идеја или мужеска и женска добродетељ“ од Терлајића).

1794 Прво издавање старих текстова (Доментијан у редакцији Кирила Живковића).

1794 Прва италијанска граматика.

1794 Рајићева Историја Јужних Словена.

1795 Прва мађарска граматика,

1798 Прва оригинална драма (Смрт Уроша У од Козачинскога и Рајића).

1799 Први Робинзон.

1800 Први „филозофски роман“: „Кандор или откровеније египатских тајин“ од Атанасија Стојковића.

1800 Први спев у народном десетерцу: „Љубисава и Радован или песни наравоучителни по начину простонародних серпских песнеј“, од митрополита Стратимировића.

Напредак је очевидан; чак се може рећи да је то нагао скок: прва белетристична књига која се преводи са францускога, па одмах један од најбољих романа Мармонтелових !

Ш

Прилично рана појава романа и његов нагао и брз развој само су последица динамика и еволуције које нас од почетка осамнаестога века гоне да што пре достигнемо у култури остале напредније и развијеније народе. У сложеном и бујном животу угарских Срба, раније него у другим нашим срединама или суседним народима, јавио се овај сложени и зрели облик књижевнога стварања: роман.

(Обично се мисли да је роман као књижевни род нова, модерна појава. Он је свакако млађи од спева, као што је уопште стих првобитнији од прозе, али ипак и роман постоји више од две хиљаде година.

Најстарије причање које личи на роман јесте „Вавилонска повест“ Грка Јамблиха из другога столећа пре Христа. У одломцима његова дела, допрлим до нас, види се типичан роман. Заљубљеници се растају, падају у ропство, страдају на копну и у бродолому, чују једно о другом да је погинуо, али се најзад опет, после многих пре-