Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

Ра = ПАПРИКА 125

као обична чигра, који су сразмерно крупни, меснати, слатки и кад узру црвени. — Кинеска широка, дугачка и широка око 10 с/м, затубаста, ћошкаста, месната и врло слатка са мало семена. У незрелом стању загасито зелена, а кад узре поцрвени.

ПАСТРНАК

РазНпаса запуа |:

Синоними: Пашканат, Паштрњак, Дебела зелен.

Племе: Штитоноше (ОтђеШегае). — Постојбина: Европа. — Двогодишња биљка. — Корен: вретенасто задебљан. — Стабло: зељасто, усправно, разгранато, 180 с/м високо. — Лишће: посебно, перасто дељено, избија из корена при земљи. — Цветови: жути,

образују штитасту цваст. — Плод: двојна ахенија. Семенке: пљоснате, снабдевене танким ободом, мрке боје; у 1 грам иде 220 зрна, а 1 л. мери 200 грама. Моћ клијања траје 2 године, а ниче за 12 дана.

Гаји се за употребу првогодишњег корена, који је меснат и нарочито ароматичан, те је стога неизоставан у друштву мркве, першуна и целера при кувању разне чорбе од меса.

Пастрнак воли лаку, ровиту хумусну земљу, која је ђубрена под предходним усевом. У колико је земља тежа, у толико је више треба обрадом до- Пастрнак полудугачки: вести у растресито стање.

Преко зиме треба земљу дубоко урадити а с пролећа уситнити. Сеје се с пролећа одмах по свршетку зиме или Септембра— Октобра за идућу годину. Пастрнак округли рани. - Може да се сеје и омашке, али најбоље је на редове повучене на 30 сјм растојања. Семена је потребно око 60 грама на 1 ар при сејању на редове, а омашке по 100 грама.

Семе се затрпава плитко и за тим само редови утабају или ваљком преваљају, а напослетку треба покрити усев прегорелим ђубретом и полити водом.