Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

ПАТЛИЏАН ПЛАВИ

Зојапшт Меопсепа |.

Синоними: Модри патлиџан, Јајчевац, Маланцена.

Племе: Помоћнице (5ојапасеае). — Постојбина :: Индија. — Једногодишња. биљка. — Стабло: зељасто, чврсто, усправно, разгранато, високо од 60—150 с/м према сорти. — Лист: сивкасто зелен, цео, посебан, дугуљаст, по некипути са бодљама на нервури. — Цвет: љубичасте боје, крупан, усамљен, израсте из пазуха гране. — Плод: крупна бобица, дугуљастог, округлог или издуженог облика, са глатком површином, загасито плаве, јасно љубичасте, првене, зелене, беле или жуте боје. Семе: ситно, пљоснато, жућкасто; у 1 грам иде по 250 зрна, а 1 л. мери 500 грама. Клијавост траје 5 година, а ниче за 8 дана.

Назив „Патлиџан“ потиче из персијске речи „Бадинџан“.

Плави Патлиџан домаћи крушкасти. Гаји се за добијање зрелих плодова, који се готове на разне начине, као врло укусна јела. Кујна свих јужних народа усвојила је Плави патлиџан као омиљено поврће, само северни народи слабо га троше. Код нас су најпознатије плаве сорте, отуд јен дат назив, плави или модри патлиџан и ако га имаи у другој боји. Плави патлиџан као биљка топлог климата и сразмерно спорог развитка, мора да расте најмање 4 месеца на топлоти, док први плодови не стасају за бербу. За то се најпре расад под прозорима производи, па тек кад се земља добро загреје, пресађује напоље.

Положај треба изабрати топал и заклоњен од хладних пролетњих и јесењих ветрова, да би се могао раније посадити напоље, а у јесен да не би прекинуо сувише рано, доношење и сазревање плодова.

Земљиште воли топло, снажно и са много хумуса, које треба дубоко урадити преко зиме и нађубрити са добро угорелим стајским гнојем, јер плави патлиџан успева тамо, где је изобиље биљске хране.

Површина земљишта треба да се испланира према начину заливања, који ће се применити, јер плави патлиџан тражи за своје успевање, још и много воде.