Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu
1836 = ПАТЛИЏАН ПЛАВИ
јаве и почну да развијају, треба наводњавање до могућности да се стално повећава, јер се само тако могу развити лепи и крупни модри патлиџани, : =
Тачке треба побости код оних струкова, који покажу потребу за то, т. ј. који полежу због слабог стабла. Земљу око струкова плавог патлиџана треба застрти сламастим ђубретом, да држи влагу.
Плавом патлиџану необично прија заливање разблаженим ч0вечијим изметом (фекалијама). За тај циљ ископају се ашовом између струкова мале рупе и у исте сипа раствор.
Да би се раније и лепши плодови добили, плави патлиџан треба да се орезује (шкопи). При томе најпре се се поскидају приземни изданци и огранци тако, да остане само једно стабло. Главно стабло опет одсече се изнад другог или трећег цветног спрата, остављајући у сваком само по један цвет. За тим се посеку гране са изузетком о—6, које треба опет скресати изнад другог плода. Шкопити треба сваки пут колико је могуће раније, док сујош плодови односно цвет, најмање хране употребили. Под
| . топлијим климатом и где је могуће изобиљно наводњавање, орезује се на дуже и више плодова, а под хладнијим климатом и код слабијег заливања, орезује се на краће тако, да се добије мањи број плодова, али лепших.
Берба почиње обично на 3 месеца дана после расађивања према раностасности сорте. Може се брати сваких 3—4 дана колико је потребно, да зелени развијени плодови сазру : и добију боју.
Плави Патлиџан Пекингшки, Априлски усев плавог патлиџана расађује се на стално место, у другој половини Јуна месеца. Добро је распоредити растојање према размерама сандука топлих леја, те у јесен, кад време захладни, покрити са по два сандука једно на друго, да би се добила висина, а од горе метнути прозоре. Тако заштићен Плави патлиџан може да се бере чак дубоко у јесен, кад је добро плаћен. По себи се разуме, да при лепом времену треба прозоре скидати, а по могућству и горњи или и оба сандука. Плави патлиџан може да се умножава и прпорцима, а може