RTV Teorija i praksa

međuodnos je uvek prisutan, čak i kad se radi o suptilnijim, manje eksplicitnim oblicima. Ukratko, televizija predstavlja jednu vrstu realnosti, a kultura kojoj pripadamo drugu. No mi ih obe percepiramo na sličan način, i to ima za posledicu da one utiču jedna na drugu. Štaviše, posmatranje televizije i svakodnevni život imaju kao zajedničku karakteristiku da predstavljaju dobro poznatu i nemarnu aktivnost u kojoj učestvujemo, a da pri tome ne osječamo potrebu za nekom složenom analizom. Ali, kao što je Levi-Stros (Levi-Strauss) (1973) rekao „razumevanje se sastoji od svođenja jedne vrste stvarnosti na drugu”. Televizija „redukuje” kulturni doživljaj na neki drugi (ništa manje vredan) oblik stvarnosti. Iduči tim tragom mi smo pokušali u ovim poglavljima da „redukujemo” samu televiziju na neki drugi tip stvarnosti; na stvarnost semiotskog sistema znakova i kodova. Zbog sadašnjeg nepoznavanja semiotike naša je redukcija sasvim očigledna, dok je u slučaju televizije ona diskretnija. Međutim, kao što semiotička analiza stavlja televizijski doživljaj na distancu da bi ga mogla „pročitati”, isto tako čitanje televizijske poruke može da nam približi uvid u šire kulturne procese. U sledećem poglavlju čemo se baviti nekim važnijim načinima na koje televizija sudeluje u našoj kulturi. Za to če nam biti potrebno da konstruišemo četvorouglaste naočare, da bismo kroz njih mogli „pročitati” tu kulturu.*

LITERATURA ZA SEMIOLOGI|U TELEVIZtIE Annan, Raport of the Committee on the future of Broadcasting, (Izveštaj Komisije o budučnosti radio-emisiia). London, 1977. HMSO. Baggaley,). and Duck.S., The Dynamics of Television, (Dinamika televizije), Farnborough, Hants, 1976, Saxon House. Barthes.R., Elementi semiotogije, London, 1968, Cape Barthes.R., Mitologije, London, 1973, Paladin, Barthes.R., Slika-muzika-tekst, London, 1977, Fontana Baynes,K.,(ed.) Scap. Scandal, and Strife, (SenzacionaLna vest, skandal i borba), London, 1971, Lund Humphries.

" |ohn Fiske and |ohn Hartley Reading Television (Čitanje televizije) Methuen & Co LTD, London, 1978, str. 59-67, 195-199.

239