RTV Teorija i praksa

Mr Nevenka Perković

NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA U OBLASTI RADIJA I TELEVIZIJE U ŠVEDSKOJ

Odeljenje za istraživanje auditorija i programa švedskog radija i televizije obavilo je u toku 1980/81. godine niz veoma zanimljivih istraživanja.* Delatnost ovog Odeljenja je istraživanje medija radija i televizije i njihovog auditorija, ali se, ponekad, delokrug rada proširuje i na druga sredstva masovnih komunikacija i na pojave koje imaju širi društveni značaj, uglavnom radi toga da hi se bolje razumelo ponašanje publike prema medijima i da bi se potpunije sagledale druge pojave u vezi sa njima. Kako je reč o istraživačkoj delatnosti u jednoj razvijenijoj zemlji koja ima mogučnosti da je obavlja u širokom spektru kvalitetno obavljenih aktivnosti zaslužuje da se i javnost van Švedske s njom upozna, naročito stručna. Stoga ćemo predstaviti istraživanja obavljena u 1980/81. godini navodeči ih pojedinačno, jer se jedino tako može najpotpunije dobiti uvid u široku lepezu problema, tema, kao i metoda kojima se Odeljenje za istraživanje bavilo. Radi veče preglednosti, istraživanja čemo predstaviti grupisana po oblastima.

1. PROGRAMIRANJE, VREDNOSTI, UTICAJ Uloga istraživanja u oblasti koju predstavljamo kao prvu je, u krajnjoj nameri, da ispita efekte TV programa na ponašanje, mišljenje, vrednosne norme i stavove gledalaca. Zbog toga što je reč o višeznačnoj i teško izdvojivoj pojavi, koja izaziva niz problema u ograničavanju određenim istraživačkim tehnikama, svaki pokušaj zaslužuje da se detaljnije upozna. Frvo istraživanje u ovoj oblasti „Nasilje, uzbuđenje, alternative’ bavi se negativnim efektima nasilja na televiziji kao zabave. Preliminarna metodološka studija obavljena je 1978/79, a tokom 1980/81. ispitano je 1700 dece između 3 i 15 godina. Ukratko, podaci preliminarnog istraživanja indiciraju da nasilje kao zabava budi imitaciju, agresivna osećanja,

Podaci uzeti iz: Curent Media Research 1980/81, Swedish Broadcasting Corpora tion, Audience and Programme Research Department, Sweden.

127