Srpski književni glasnik

HE: gr: o 0. EP, 1211

јаче и љуће. Онда она, уздахнувши, скочи, идући прстима, полако одмандали врата и изиђе у ноћ...

Послије пола сата врати се она у кућу, рашчупана, п тромо се спусти на лежиште, још сва у ватри и грозници страсти,

Ш.

Некако та година била је берићетнија од осталих прије ње. Љетина добро понијела, шљиве родиле, а, што је главно, Америка и Њемачка сппала паре. Радници слали кући на ипема у којима се моли, заклиње, преклиње п тужи на спротпињу, немаштину пи злу годину, да прикупе жита пи блага, а код куће се благовало и частило, јело и пило, а још више расппале жене по дућанима.

Староме Који Тадићу био један син у, како они веле, Прајској, 2 други у Америци, обадва на раду. Слали су кући чешће поваца да се је дало прилично живјети, стари пмао и за ракију и за дуван, а Омиља за друге жеџске потребоће и пепотребоће. ~

, Једном ријечи, те јесени дахну тај крај веселије; чиноло се да је Спротиња wu Потреба утекла некуд у гудуре п пећине пред звеком новца пи легла тамо да почива. неко вријеме. Неко вријеме, велим, јер новац ће се расути џа вино и ракију, на каву и на жене, оно мало свога и прикупљеног жита појешће за час гладни народ, а добар дио жита расуће жене за којекакве ситнарије по дућанима. Онда ће се сви истријезнити и гледаће опет гладним очима. у празну кућу. Бирташи и трговчићи гладиће задовољно свој трбушчић п своју кесу, а Потреба и Невоља изаћиће из свог еклоништа се наоштреним зубима да их, послије септих дана, још љуће притегне.

Но они не мисле на то. Американке m Прајскиње ударају на се ново одијело, главу повезују свиленим рупцима, на ноге обувају жуте опанке, па се шарене као ливада у прољеће. Та мужеви шаљу! Нема сајма да оне на њ не дођу, обилазе дућанчиће и часте их тамо туђи људи пивом и ракијом, смоквама и жемичкама.