Srpski književni glasnik

258 Српски КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК.

потребно да он оде пре свадбе на веома кратко време у Русију (кад рече ово, срце му се болно стеже, а Ђема, која га је гледала, разумеде, поцрвене и замисли се), али постараће се да употреби свој боравак у отаџбини и прода имање... свакако, донеће оданде потребни новац.

— Ја бих вас такође замолила да ми донесете оданде лепог астраханског крзна за огртач — проговори Г-ђа Ле. норе. —— Оно је, по чувању, веома лепо тамо и веома јевтино.

— Насигурно и с драге воље, донећу и вама и Ђеми узвикну Сањин. ;

— А мени сребром извезену капу од сафијана — умеша се Емил, вирећи кроз врата суседне собе.

— Добро, донећу и теби... и Пантелеону папуче.

— Али нашта то, нашта> — примети Г-ђа Леноре. Ми говоримо сада о озбиљним стварима. Дакле, још нешто — додаде практична госпођа. — Ви кажете: продати имање. Па како ћете то учинити 2 Продаћете, значи, и сељаке 2

Сањин као да осети неку жаоку. Он се сети да је сам више пута уверавао, — разговарајући са Г-ђом Розели и њеном ћерком о ропству сељака, које је по његовим речима будило у њему дубоко негодовање, да своје сељаке никад продати неће, јер такву продају сматра као неморално дело.

— Ја ћу се постарати да продам своје имање човеку

чије ћу добре особине познавати — изговори он са извесним устезањем: — или ће можда сами сељаци пристати да се откупе.

— То је најбоље — пристаде и Г-ђа Леноре. — Јер, продавати живе људе... — Ватап! — промрмља Пантелеон,

који се појави код врата за Емилом, махну ћубом и сакри се.

„Рђаво!“ помисли у себи Сањин и кришом погледа у Ђему. Она, изгледало је, није чула његове речи. „Али не мари!“ — помисли он опет. А

Тако се продужавао тај практичан разговор скоро до ручка. Г-ђа Леноре сасвим се најпосле припитомила, звала је Сањина: Димитрије, нежно му претила прстом и обећавала да ће се осветити за његово лукавство. Много је и у појединостима распитивала о његовој родбини, „јер је и то веома важно“; тражила је подробан опис церемоније брака по обреду руске цркве, и унапред је била усхићена Њемом у белој хаљини са златном круном на глави.