Srpski književni glasnik

Позоришни Преглед. 61

све роајалисте у Француској, у Португалу, у Швајцарској, у Немачкој, у Бугарској, били су разочарани овом другом комичном авантуром последњега хабсбуршкога монарха. Оба његова покушаја да поврати угарски престо, оба једнака по начину и резултатима, нису демантовала Карла ТУ у његову целокупноме јавноме раду... Усуд је њему доделио да плати за све грехе својих давних предака, — некадањих грабљивих хабсбуршких грофова, краљева и царева од УП до ХХ века, прво престолом и царевином, а затим и младим животом. ЈОВ. М. ЈОВАНОВИЋ.

ПОЗОРИШНИ ПРЕГЛЕД. НОВИ, ОД ВЛАД. В. ЈАНКОВИЋА.

Писац Нових је одиста нов човек, и по својим годинама и по питањима која га интересују. То је, чини ми се, потребно напоменути, јер су нам нови у литератури, специално драми, потребнији од нових у политици, и на другим местима. Међутим, Г. Јанковић је, по мом уверењу, већ својом драмом У Бршлогу показао да уме посматрати нове људе и нове проблеме, као што уме књижевно писати. Што чисто позоришни успех ове ствари није био на висини њенога књижевнога успеха, то је, држимо, прилично разумљиво, кад је реч о првом драмском покушају једнога сасвим младог књижевника. Али одмах, у накнаду за то, он је у Новима, поред доброг књижевног дела, дао и дело драмски разрађеније, сценски живље и интересантније.

Догађај се одиграва на једном племићском добру, у Загорју, после слома старог аустроугарског режима 1919. Гашпар Војничић, господар тога добра, релативно млад човек, али неврастеничан, меланхоличан, скептик, и уморан, повукао се на своје имање са својом младом, интелигентном женом Аном, жељан одмора и топле домаће среће, дезинтересујући се за политику, ново стање и нове покрете. Ново стање се, међутим, осећа свуда око замка, па и у његовој унутрашњој атмосфери. То је неодређено, прелазно стање, када је један, стари поредак, срушен, а други, нов, још није створен. Сељаци су се ослободили својих старих, феудних односа према господарима; они су, нешто помоћу државе, а нешто самовласно, добили делове земаља својих ранијих господара. Али су они, и поред тога, прилично незадовољни. Они рефлектују на нешто више, на већи удео у новом наследству; они помишљају на освету према некадашњим господарима, нарочито“