Srpski književni glasnik

Политички Преглед. 65

идеологије, управо фразеологије, да се постигне један тако обичан и свакодневни циљ!

Иван је очевидно прост и суморан шарлатан, и као такав он збиља може бити нов, данашњи тип човека; али као централна личност једне емотивне и интимне драме он је несносан и прави тежак утисак. То је највећа замерка која се може учинити новом делу Г. Јанковића.

Иначе, драма је у целини добро конструисана. Прва половина тече нешто споријим темпом; али трећи чин је врло снажан, драмски необично ефектан и психолошки врло природан. Тај ефекат не опада него пре расте све до краја ове интимне психолошке драме, која се у доброј режији може са успехом одржати и на позорници.

Интелигентно замишљена и добро изведена режија Г. Живојиновића имала је ипак једну велику сметњу за дефинитиван успех. То је мало несрећно изведена подела улога и недовољан успех глумаца на премиери. Улога Ивана Поповића није за живи, отворени и срдачни темпераменат Г. Милутиновића. Колико је у опште могуће, Г. Милутиновић је савлађивао свој темпераменат и своју природу, али се основна разлика и дисонанца између карактера улоге и њенога интерпретатора није могла сакрити. Г-ђа Дугалић (Ана) и Г. Д. Гошић (Гашпар) имали су успеха у својим ролама, изузимајући последњи чин, који је, из недовољно јасних разлога, знатно подбацио са Аном, Гашпаром и Емом. Г. Н. Гошић (Барон) био је једини потпуно у својој улози. Не заборавимо Г. Николића, који је у своје тумачење Павла Цесарца уложио много труда и постигао леп успех.

На жалост, ми знамо да се ни седам улога у нашем Позоришту, које располаже толиким ансамблом, не може поделити без много натезања и много ризика.

С. ПАНДУРОВИЋ.

ПОЛИТИЧКИ ПРЕГЛЕД.

СПОЉНА ПОЛИТИКА. — ОКО РАПАЛСКОГА УГОВОРА.

Један од наших циљева на Ђеновској Конференцији, која у ствари досад није још ништа урадила, ништа стварнога, — био је и тај да се с Италијом најзад уреди. питање о извршењу Рапалскога Уговора. Ради тога су наши делегати, позвати од италијанске владе, отишли у Ђенову пре састанка паневропске конференције. Али до данас то питање није уређено.

Кад је наш Министар Иностраних Дела полазио у Ђенову, ствар је стајала овако. Рапалски Уговор није био још

5