Srpski književni glasnik

Политички Преглед. 393

Срећа је била што је на томе правцу као најважнијем наступала најјача наша армија, што је ова и сама била јача од турске Вардарске армије, и што се налазила у таквом поретку да је могла на сваком месту, почев од границе па до: Овчег поља, примити понуђену јој битку. У осталом, и друге две армије већ се дотле бејаху толико примакле да би се у случају нужде морао почети да осећа њихов стратегијски маневар у правцу бока и позадине непријатељеве, те је и тиме био знатно олакшан на први поглед тежак положај наше Прве армије. :

Одајући пошту сенима палих јунака у овој знаменитој битци, и одајући хвалу јунаштву војника и инициативи старешина легендарне Прве армије, не можемо пропустити а да не одамо дужно признање великом војсковођи, војводи Путнику, који је при изради ратног плана за овај рат на горе показани начин још у напред био осигурао Првој армији све потребне услове за добијање ове славне победе.

М. Д. ЛАЗАРЕВИЋ.

ПОЛИТИЧКИ ПРЕРЛЕД.

СПОЉНА ПОЛИТИКА. — ПРИМИРЈЕ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ.

Турска и Енглеска са Француском потписале су војну конвенцију у Муданији. Непријатељства су, према томе, престала, Турска ће ући у Једрене и добити Источну Тракију. Грчке трупе ће се повући на леву обалу реке Марице од ушћа до границе Бугарске; десну обалу су поселе савезничке трупе заједно са Кара Агачом, а железничком пругом управљаће једна мешовита турско-грчка-савезничка комисија, како би прилаз Једрену био слободан. Грчка је евакуисала из Источне Тракије све своје трупе, магацине, возове, ратни материал. Она је почета отуда да евакуише и своје цивилне власти, а савезничке власти су предузеле управу над Источном Тракијом, коју ће после месец дана предати Турској Народној Скупштини у Ангори. Турска жандармерија и војска, кад уђу у Источну Тракију, неће смети прелазити број од 8000 људи, поред седам батаљона савезничких трупа ради очувања реда и заштите националних мањина. За месец дана од дана кад, грчке грађанске и војне власти напусте Источну Тракију, удаљиће се из ње и савезнички батаљони. Савезничке војске ће остати у неутралним зонама и даље онде где су, докле конференција за мир, која ће се састати у Лозани, не донесе одлуку. Неутралне зоне су оне исте као и раније, у Дарданелима на обема обалама.

Ову конвенцију су утврдиле Италија, Енглеска и Француска са Турском без потписа Грчке, и то после једне дуге борбе између лондонскога и парискога кабинета. Лојд Џорџ