Srpski književni glasnik

394 Српски Књижевни Гласник.

својим држањем у овој новој источној кризи мењао је у два маха споје мишљење. Јавно мњење у Енглеској због овога је било доведено у велику забуну, па је дигло узбуну и проузроковало бржи пад Лојд Џорџова кабинета, и ако је баш пред сам пад постигнут споразум између Поенкареа и Лорда Керзона. Грци су после дужег устезања прећутно пришли овоме споразуму, и труде се да помоћу Венизелоса спасавају што се може. Сад се покушава да се преко једне нарочите комисије вештака спреми цео материал за конференцију за грчкотурски мир, и из раније нађе решења.

Наша влада није још објавила своје гледиште на ово питање. Она је за сада само образовала једну комисију која проучава Севрски Уговор, и тек ће доносити одлуке кад дође Н. Скупштина и кад се најпре са Грцима договори о извесним питањима. Италијани су, у очекивању ове конференције за мир, отказали грчко-италијански споразум, познат под именом Титони-Венизелос споразум, о Додеканезу. Потоме споразуму Грци су добили свих дванаест острва у Архипелагу за друге компенсације у Епиру и у Малој Азији. Сад би та острва, према новим намерама Италије, дошла у питање. Британска влада је због овога упутила римскоме кабинету ноту у којој му скреће пажњу да решење питања о Додеканезима долази у ред међународних питања, која треба да решава Лозанска конференција за грчко-турски мир. Италијанска влада је одговорила да је овај споразум последица Севрскога Уговора, и, како Севрскога Уговора нема, онда и споразум Титони-Венизелос по себи отпада. Ово је један нов доказ какви су Италијани и колико вреде њихове обавезе међународнога карактера. Примера оваквога држања има много.

Промена владе у Енглеској, колико год да ју је убрзало неодређено држање Лојда Џорџа у питању турско-грчкога сукоба и ликвидирања његовог, више је промена унутрашњега значаја. Коалициона влада је у последње време имала толико грехова, а прилике у главним политичким групама које су је подржавале су биле толико ровите, да је се њен пад сваки час очекивао. Нова влада под председништвом Бонар Лоа, који је био у кабинету Лојда Џорџа 1916—1917 један од најактивнијих ратних министара, спремаће нове изборе у Енглеској, за које су већ почеле предизборне маневре. И ако је њен председник, само пре две недеље, упутио Французима једно оштро писмо у коме је изречена крупна реч: „Бирајте: или споразум на Истоку, или сваки на своју страну“, спољна политика нове владе ће свакојако тежити правоме споразуму између Француске. и Енглеске, како за решење Источнога Питања, тако и за решење немачке накнаде за ратну штету и за обнову односа са Совјетском Русијом. Нова Енглеска Народна Скупштина кад се састане моћи ће тек да да праву директиву за спољну политику Велике Британије, коју је до