Srpski književni glasnik

398 Српски Књижевни Гласник.

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ. Zdenka Marković: Kuća u Snijegu. — S3arpeo, 1922.

Замислите једну кућу, високо у планини, сву утонулу у снег, кућу пуну бледих болесника, који, увијени у своја топла крзна, морају да леже по седам часова у дану на дугим отвореним терасама, без покрета, без разговора. Глава им је пуна мисли, „које, као махните, врве, уништују се, убијају и изнова рађају; уши још пуне хуке, коју сваки са собом из свијета доноси, мишице пуне покрета и ритма животнога,“ — а они, осуђени на некретање и ћутање, гледају, лежећи, у снежни пејзаж пред собом, мисле и најзад схвате да можда нема разлике „између живјети и умријети“, али је има „између живјети и живјети“. А кад је један од тих (0лесника једна интелигентна и осећајна жена, онда ће то њено непрестано посматрање природе постати све веће саживљавање с њом, са сваком њеном формом, са сваком променом у њој, — све веће разумевање ње и њене вечите лепоте. Сваки и најмањи преокрет у природи, чак сваки прелив настао од „хладних, плавих крила вјетрових“ или од „танке зелене сјене мјесечеве“, списатељица опази, и то одмах буди у њој читаву скалу осећања. То њено осећање свега у себи, и себе у свему, чини да су извесна места у овој књизи најлепши пасажи у нашој поезији у којима је пантеистичко осећање нашло себи израза. Поред тога, обиље значајних појединости, што је плод једне ретко богате инвенције, стил сликовит и ритмичан, чине да је ова књига једна од најлепших поетских збирки које су се појавиле код нас последњих година.

Занимало би нас кад би се Г-ца Марковић — чије смо изузетне списатељске способности уочили већ у њеној књизи Лешу, објављеној прошле године, — огледала и у неком сложенијем књижевном делу, где се не би, као овде, распредало само једно осећање, него где би се решавао неки душевни или друштвени проблем.

„ ПАУЛИНА ЛЕБЛ-АЛБАЛА. БЕЛЕШКЕ. КЊИЖЕВНОСТ. „Песме у прози“. — Тургењев, који је пред крај

прошлог века био скоро цео преведен на наш језик, почео је. затим губити доста од своје популарности. Данас се са радошћу може констатовати да се опет буди жив интерес за тог финог уметника. „Савремена Библиотека“, која се одликује избором својих издања, објавила је недавно у новим