Srpski književni glasnik

Голгота. 417

2. Р: Шта врага бунцаш глупости! Баш је сада за глупост време!

1. Р.: Стално је да Павле није био на зиду. На порти су их записали!

Све три партије ове увертире испреплетене су у једну целину говора, тако да се реч таласа с лева десно у континуитету. Покрај црних и чађавих котлова, воде лестве у тамну дубину, где се ради у светлу уљаница. Неко на далеком мосту у позадини, од времена на време пренаша ацетиленку.

1. глас из кошла: Е, да! Тако је то! Сила само опет силу рађа и крв опет крв! Никада се још из крви није родило ништа добра!

2. глас из кошла: То није истина! Без крви нема ништа!

Група четворице носи траверзу, полагано, уморно. Баце је.

/. глас: Тако је то, мој драги! Неће ту бити реда тако дуго док ми сами не пограбимо ствар! Да буде како треба! А без силе ништа!

Пале цигарете. Саботажа.

Фигура која од почешка не ради нишша, него поправља своје удице и повразе: Силом, само све увек силом! Иди, пак си питај оне тамо како им је јутрос било на зиду. И они су тако хтели! Све силом! А ја увек говорим: ако си пуж, најбоље ти је у кућици! Сваки за се, то је најбоље! Како сада живиш, то знаш! А како ће ти бити сутра, то не знаш! Сада ти је добро! Рибе има у мору, а и хлеба има, и вина има! Пак шта би још Смеју се људи.

/. глас од. Шраверзе: Тако говоре сви жути! Увуци главу! Увуци главу! Рибар проклети! Сви сте ви пужеви! Гадови лени, подмукли!

Фигура: Да, ја сам жут! Па добро је, нека сам жут! Мени је свеједно, жут или црвен! Најбоље је белима!

2. глас од шраверзе: Бели су у граду победили! Сада вешају и кољу све црвене!

4. глас од. шраверзе:То није истина! То новине лажу! Још се не зна ништа што ће бити! Већ се пети дан топовима бију! Хиљаде мртвих!

3. глас: Па и код нас би се морало нешто да гане! Наши тамо погибају, а ми ништа!

Глас: И не бој се да нећемо! Морамо! То је још једино паметно!

2. глас од шраверзе : Да се већ једном реши! Или лево или десно! Да пукне, па пукло куд пукло! Јер овако, ко опет

27