Srpski književni glasnik

Голгота. 419

Гибање расте.

Глас: И Ксавер је рекао ту да на његовој шљиви пред кућом виси Павле !

Нервоза видљиво расте.

Гласови: Ксавер! Ксавер! Што јег

Ксавер: (у непрекидној депресији, као иза сна): Ахасвер, људи, Ахасвер! Он је пљунуо Христу у зубе! И све је то записано! Ахасвер!

Звек металне плоче. То је сигнал да долази надгледник. Уститрале су уљанице и ацетиленке. Људи се разлећу као креснице. Наковњи, турпије, сврдлови, интонирају посао.

Глас надгледника. (иза сцене): Саботажаг Је лит Штрајк Саботажа! Дати ћу ја вама! Чекајте! Саботажа!

Надгледник је горостас од човека. У маринској одори, оборужан са корбачем у руци, у оштрој силуети на мосту, са кацигама и бајонетама страже, која у дрилу стоји непомична.

Ритам маркиранога рада.

Група траверзе диже терет, виче гласно: „Хоо-рук“, носи траверзу лагано на пречкама.

Надгледник: А шта се врага вучете као спровод г Јесте ли ви спровод 2

1. глас од шраверзе: Тешко је то, господин надгледниче !

Надгледник: Тешко је, да, тешко! Све је вама тешко! Али надницу набијати, то није тешко! Је ли 7 Све смрдите од лености! Ајд, ајд, потегните ту треску! — И ви тамо! Пожурите ви тамо на броју четири! Цело јутро ту једну једину таблу мрдате! У јутро сте почели тај број четири, и никамо нисте! А ако вас тужим, онда ме кунете као крвника! Онда вам отимљем крух, је лиг Лене ви мрцине! Човек би морао да плућа на вама издере, а никада ништа! Милитаризовати би вас требало све! Па ко неће, на зид! За месец дана би та „Република“ пливала! На моју реч! Да мене слушају! За месец дана! (Сишао је низ стубе. Хода између појединих група и виче:) Наравна ствар! Све стоји на месту! Чим ја окренем леђа, већ ви главе, као вуци, у чопор, па опет лај, па организирај! Дао бих ја вама те ваше организације! То је корен буне, то! Те ваше проклете организације! Ето, на! Само гледајте! Што ме тако гледате Крадете државу! Јест! Тати сте! Држава вас храни и одева, а ви је крадете! И још вам није право! Још се буните! Што сте данас учинили Покажите што сте учинили 2 Забили сте три чавла, то је сав ваш посао! Али буну

дигнути, то да! Динамита под све! За то сте ви одмах! Ре27 %