Učitelj

Почетно читање и писање, и буквар 667

рило интелигенције, а ова се у главном заснива на представама слуха и вида и на фантазији. |

Мелодични низ гласова даје- речи и реченице. Говорити, значи: својој мисли дати мелодију, а читати, значи: туђој мисли пронаћи прави осећај и мелодију. Говор потиче од мозга и излива са кроз уста, а читању је извор штиво, које се преко „очију и мозта лије кроз уста. А нама је задатак да читамо, а читање захтева механизам очне радње, без кога се никако не може дати права мелодија штиву, а без ове нема разумевања “ни лепоте ни користи од читања. Мелодичност — донекле и механичност — у читању постиже се, ако се штиво пре чи"тања објасни. Мора се сваком гласу'дати његово говорно традање, говорна сила и место право. При читању мртви саговорник — књига преобрне се у представе слуха.

Писање. — У говору раде уши и језик, при читању раде и очи, а при писању ради и рука обрћући слушну у видну представу и у физички рад. Отуда је ово најтежи посао, "те мора доћи после читања. Писана су слова обликом трупа «већином једнака са штампаним, али имају црте за међусобно везивање. И ако се најпре писало ипак нису слова била данашња. Она су цртана и одвајана, што је захтевало много "времена, зато су се морала везивати а тиме и нешто сложенија постати. Па, како су црте елементи слова, то се оне мо„рају најпре познати и писати. Оне су праве и криве, а раз„ликују се само положајем и дебљином. Све црте, које се пишу 'озго. доле, дебље су, а оне, оздо горе, танке, су, а све на превојима тоступно прелазе у дебље одн. тање. За писање у тлавном треба пет црта: усправна, коса, положена, леви и десни полукруг. Остале су само цифрање и комбиновање ових.

При писању седи се право. Писаљка пружена по палцу држи се овлашно, кажипрст више опружен по њој, а мишица уз ребра, те да продужена писаљка са раменом чини прав угао. Фише пута ваља окушати, да се истргне писаљка, јер деца је веома стежу, те им је рука укочена, а треба да је „лака и гипка. Лева рука такође уз ребра и придржава прстима писанку. У нас је косо писање, а нагиб је најправилнији, ако «е црте повлаче озго ка средини трбуха (лажичици).

Методе учења писмености. — Учитељ је у школи све. «Он је собом метода рада свога. Ни најбоља метеда не води

5.