Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

60 Ма 24.

Двовласна имања и беглук 1583.

Распис царинарама: Суховеког Моста, Ржанској, Дашчаног Кладенца, Балта Бериловачкој, Вршке Чуке, Власинској; начелствима: пцрноречком, крајинском, екњажевачком, нишком, пиротском и врањском.

На нашем земљишту имају бугарски држављани у извесним местима своја добра, где изгоне у извесно време своју стоку на израну; а тако исто имају на земљишту бугарском извесна добра и наши држављани. Оваква добра Бугари | зову двовласна имања. |

ale opece ври

Поводом тим што су наши држављани има-

јући имања на бугарском земљишту тамо стоку

претеривали и ранили, па се више од два месеца са стоком задржавали, бугарске власти захтевали су од њих и наплату беглука.

Пошто код нас нема никакве наплате ни посредне ни непосредне за државну касу и на стоку, сувише на ону стоку која се на израну и на туђем имању са стране увози, ја сам усљед извештаја једне царинаре чинио кораке у овом погледу преко нашег министарства иностраних дела код бугарске владе и резултат тих мојих предузимања био је тај:

„Да се наши држављани који имају на бугарској страни двовласна имања, ослободе од плаћања беглука и то привремено док се не потпише