Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

није реч ни о каквој стварно објективној законитости, већ, y суштини, о друштвено верификованој субјективној законитости.

Да je начело законитости y основи субјективна творевина, нема потребе посебно да ce говори. Треба, међутим, истаћи да ни субјективна законитост није пука самовоља, већ пре резултат људског увида y стварност и жељене циљеве. У том смислу, између претпостављене објективне законитости и самовоље, налази ce субјективна законитост као друштвено објективизиран систем правила која треба да обезбеде правну извесност.

4. НАЧЕЛО ЗАКОНИТОСТИ КАО НОРМАТИВНИ ЗАХТЕВ ЗА САГЛАСНОШЋУ СА ЗАКОНОМ

Начело законитости представља и нормативни правни захтев за сагласношћу са законом. 40 Као такво, оно обезбеђује да сви други елементи правног поретка буду што je могуће виттте међусобно усклађени како би право могло што боље да функционише. Сходно томе, законитост представља правило или скуп правила о томе како he право да ce примењује. Она одређује поредак одвнјања правних правила и људског понашања, y чему ce н састоји треће главно значење начела законитости као нзвесности. Законитост као нормативан појам y најширем смжслу означава сагласност свих односних аката са законом као вшшш актом. У нешто ужем смислу, законптост значи да су сви правни акти и све материјалне радње које предузимају државнн органи и грађани y складу са законом, односно да морају да ce донесу и примењују y складу са законом и на основу закона као највишег правног акта. Најзад, y најужем смислу, законитост значи да свн правни актп мање правне снаге јесу или морају да буду донети на основу закона или других правннх аката веће правне снаге.

И нормативна законитост располаже својим шведешш облицнма. Сходно томе, може да ce разлпкује формална од материјалне, непосредна од посредне и почетна од накнадне законитости. Формална законитост увек постоји кад су актп слабпје правне снаге формално сагласни са законом. Материјална законитост, пак, постоји кад су акти слабије правне снаге материјално, садржински сагласни са законом. Непосредна зако-

411 Р. Лукић, исшо.

70

Д. М. Митровић, Начело законитости (стр. 55-78)