Bilten Bitefa

– O ~

Ova tohdenetga syećno se bokhlobila sa sve snmažhnhijom tožhJom bitefa, prisutnom već hekoliko poslednjih sesona,„ da se u hajveđoj moguđoj mebi prevasidje ehskluzivnost i predstave bitefa gleda Što veđi brod publike 1 Što vasličitijih astruhtua.

Iako Je na prošloj seđntei nečeno da bitef me može rešiti jedno pitanje koje nije vešilo naše bosopište u aelini, ipak je upravo bitef bio prvi koji je u našem posleyvatnom bosoPpišnom žŽivotu pružio pPimerne rešavanja ovog pitanja -– izlašženjem u velike prostore: spoptske hale, filmska stuđija i fabričke hole.

Oee godine bitef Je jednu svoju predstavu - "Golgotu" * od Kplešže u izvodjenju Kasališhe vrađionice "Rađe Konča»n” prikazao spoptskoj hali fabpikhe "Ivo Lola Riba" u ŠŽeleasniku us brisustvo oko hiljadu vadnika. U ođnosu na ukupno brisustvo rađniha ma beogradshim posornišnim predstavama ovaj procenat daleko Je veđi ego tokom redovne posorišhe segohe.

U aaključoetma Saveta pyvošle godine malasi se konstataaeija o korisnosti TV prenosa; "Isbo» iako nije iđealan, haše se u zžahl; čoeima, bio Je bolji nego ranijih godina, je su brenošene predstave koje mogu biti pristupačnije Široj bublici. Šteta Što Divnekoijc bitefa nije uspela da od televizije obezbedi veđu sumu Raa SVe bhrenose: otkup koji je televisija dala skovo Je simboličan".

Dipekošja bitefa je ovom problemu prišla još sTatematičnije _ nego ranijih godina. Tako je hlagovbemeno održan sastanak sa bpređdstavntoeima TV, na čelu sa dipekhtornom Rađio-tv Milanom Vukosom,

Žž Ma tom sastanku su doneti aaključei o kritevpijumima 1 modalitetima sapadnje,„ hao t o konkretnim prenosima T nadđoknađi. Prehesene au najpopularnije predstave festivala, prigođne za masovni medij, kao što su "Prakas", "Tri vemeoijanska blisanaea" i "Oba-Koso"

tm Migerije, a ostvaren Je i jedan: dipektni prenos» 1 to madjacpskog mjusikla "Imaginarnma epoPtaša o jeđnom ameničkom pob-festi- i valu” u okvipu studija IJI, kađa su bublika 1 predstavnici bitefimali pyiliku da kažu avoju več o bprehosu i oaoelokupnom bitefu.

4 + nađoknada TV iako me ehonomska, bila je adekvatnija hego zanijth godina. | C

U pogledu nagrada bilo Je vasličitih mišljenja tokom sođdam ·godina od postojahja bitefa. Čula su se primedbe đa nagradJjivahjle co nije wu skladu sa jednom festivalom hovih temdđenoeija. Medjutim, Io govobPeđi da oyboJ temi, sadašnji Savet u prošipehom sastavu Dbrihbactzo je argumentaciju da nagrađe u sredimama čiji je teata? nagradi

Ima odpedjehi odjek i tag odjek uvek odigra posiPbivnu ulogu u