Bilten Bitefa

– 4 popula»išanju bitefa 1ı stimuliše amsamble da učestvuju na obom takmičehju. Ove godine bitef je prvi put pristupio isvesnoj O3biljnoj demokratizaciji siatema magradjivanja. Uatamovljenhe su dve vrste avaničnih nagrađa: nagrađa kritika i nagrada publike, Pokazalo se da su se atručna kritika iı publika gotovo u potpuno sti složili u pogleđu pet majboljih predstava. Veliki broj hagradjenih predstava od strane stručne kritike - ukupho pet - "Lir", "Dom moga oca”, "Seosko dvopište", "Tri vemecijanaska blisanea"” Z "Prakas" govore da je kritiha positivnmo ocehila festival wu celi ni, samim tim, Što je smatpPala da svaka tređa predstava ovogodišnjeg Phitefa zaslužuje prisnmanhje.

U vesti sa sugestijom Saveta da treba učiniti napore da se za VII Bitef angažuju susedne zemlje» ove godine ostvavema je sarađnja sa tPi semlje: sa Austpijom, Rumunijom iı Madjanskom.Ixs Austrije na bitefu je brvi put prikasaha predatava poznatog Bupgteatra, jeđne od najsnačajnijih bosorišnih kuđa Evpope sa kojom su naša posopišta imcla još u prošlom stoleđu veoma teshe ee.

Za ostvarivanje ovogodišnjeg bitefa, bored snačajne fihanaijeke pomođi koje daje naša sajeđnioa, boneđ mapora da se ostvVa– pre + premaše blaniramt prihodi, bitef u veoma velikoj met doti5 raju semlje učesnice, O khojima kadkada im nemamo pravu sliku,je pojedina posoništa ne obaveštavaju o veličini dotaaije koje su dobili od nadležnih naoionalnih institucija sa učešđe na bitefu. Tako su ove godine u veoma Visokim izmosima dotiyvname od astrahe svojih vlada ili deugih kulturnih ustanova tbyYupe 1z Madjashke, Savezne Bepublike NMemačke (čak dve trupe), Bumuhije, Francuske, Senegala, Kamađe i Damakhe. Bes ove bomođi bitef bi bilo nemoguđno ostvaniti. Prime koliko ismose atvarni troškovi, ukoliko je tYu?n bes dotaoije, je. peoimo Burpoteata» čija jođna manda predstava sa malim brojem učesnika ukupno iznosi 225.621,08o dinara.

Me preudLeiyaluđi mišljenje o VII bitefu, može se kohatatoc vati da je veđina predstava doživela positivnmu ocenu» O Čemu 89V2eodođe i nagrađe kritike i publihe, a da predstave koje au doživele

kritiku uglavnom spađaju u one predstave koje selektori nisu Vide 1.