Bilten Bitefa

~ 4

Bitef Je odavno prestao da Pude samo haš festival. Mnoge semlje sveta bitef smatraju dpagooonom medjunarodnom tribthom na kojoj ont žele da učestvuju i smatraju posebnom čašđu da na njemu buđu bređatavljeni. Član sovJetskhe delegacije veliki sovž. ski reditelj Jupij Zavadshi čah iıde i dalje i kaže:

"Papiski Teatar haoeija sapao je u teškođe finansijske mepprtlike. Maja ove godihe, u Moskvi, ha medjunapodnom Rongresu ITI-a (Inteypnmaoionalni teatayski inatitut by1 UNBESKO-u) sovjetski predstavntoei stali su na stanovište da se Teatay naaija moza obnoviti. Dat je wu tom smislu i konkretan predlog – o ua jamom povezivanju i dejstvovanhlu vaznih posorišnih festivala M svetu, da to me bude samo regionalne selekotje, zavisno ođ tnenuthih materijalnih moguđnosti, mego da se astvoni jedan složan, uskladjem sistem festivala u okvipu Peatra naaija, alatem kojim bi upravljao Žan-Luji Bapo. No, ovakav plan obnove Teatra haaija nije još realizovan, i biđe potrebno Još mogo naborG da se to postigne. U medjuvyemehu, festival u Venmeeiji se gasi, sudbina međjunapodđnih sesonma u Londonu dje Meisvesna, Itđ. U toj situaciji oataje BITEF. I om mora đa živi! BITEF sađa ima sVatski anačaj, 1 to me samo u teatapnskom, YepepPtoapskom nego i u humanističRom smislu. BITEF treba da bude aentar sausyeta bposorišta, skup dobrih pyYedstava, ne samo dobpih, interesantnih "po sebi", nego + bo ohome Što isasivaju oko sebe, iajavio je napuštajuđi Beoorad Jupij Zavadski. On je, takodje, vehkao da đe sovjetsko posopišže svakako sarpadjivati sa RITEF-om, 1 đa đe iduđe godine biti sastubljen ma beogradskom festivalu.

Ma basi takvog mišljenja obesbedjeno dje sa narednu godiau učešđe Sovjetshog Savesa koji dve godine miJje Pio sastupljeh ma bitefu, kao + učešđe najboljeg predstavnika DDRB.

U medjunarodnim svetskim forumtma postoji veoma ealan predlog da se bitef, s obsirom na renome koji je stekao u svetu + ha jasnu i odpedjenu fistonomiju 1 ma uspešno okupljahje aaisi najveđih posopišnih kuđa celog sveta, kao i otkrivanje novih vrednosti, postane heko VbPeme aakonhiti naslednik Peatra naoeijo fa Papisa 1 da deluje u budđuđnosti kao avanični Teatab maoija. O ovoj tomi treba beoma osbiljho razmisliti 1 ovaj Savet treba.

da donese svoj atav i naređnoj fasi odluku.