Bilten Bitefa

~ 4 za vođim sPedstvima sa selekeiju, bio je mišljenja Žanko Komawin 1 dođao da mu se čini da je Bitef uveh bolji kada nije optepeđeh odpedjehom podtemom, odpedjenom Šemom.

No, bilo bi aanimljivo i za mas + sa Savet da čujemo da 17 Je Bitef ove godine odgovorio svojoj temi –- Move tendenoe1tje 1 da 1i je odgovopio avom zszadatkhu prikasivanja anačajnih posopišnih dogadjaja 1 u svetu 1 u nas, hokla je u mastavku asgovopna Miva Tyrailoviđ.

Ja posdyavljam činjenioew da je ove godine više nego ikad ma predstavama bilo naših glumaca i veđitelja, rekao je Boško Božobviđ. Koliko Bitef utiče ma našu posorišnu situaciju pitanje je jednog đugopočnijeg dejatva, svaka vrsta pritiska he bi vodđila ničemu, ho, u novo othrivemom prostoru kakav je Bvanmgelistička apkva na Bajlonovoj pijaoi, Jedno od naših posopišta,Ate1je 219, reocimo, mogao bi da sa mladim pediteljima ostvari nova vidjenja moguđa samo u ohoj visini koju pomenuti prosto pruža. Mislim da bi trebalo sahtevdti od Skupštine grada da ovu bpbrostoPiju dodeli pozorištu.

Mislim da svaka od predstava vidjenih na ovom Bitefu, bez obaira ma pojedinačnu posorišnu vrednost, ima mešto od spontane, pa čak i lukave poučnosti u odnosu na našu pozorišnu situaciju, zekao Je Milosav Miykoviđ. Medjutim, posonište živi u svom kont katu, u avojoj sredini, u odpedjenom dvuštvVu, ono dje M zavishosti ođ stvaralačkih 1 prodđuhkoeiohih snaga jedne sajedniace i sato svahu pređatavu ma Bitefu treba gledati i u kontekstu u kome ja nastala kao što 1 me treba preterano očekivati da Bitef u celini može da Vv»Šši ismehu maše pozorišne situacije u svim njenim elementima. Mo, govorio bih o poukama Bitefa. Govo?t se o novo osvojenim prostorima, treba to čČintti, posorište mora da bude mobilno 1 da traži, ali ne da u move prostore odlasi tehnički IT po svaku cenu. Usmimo predstave "Oba-Koso" i "Golgota" ne 3a-– varavajmo se, da u Domu kultuPe na ČuRapicei nije bilo nas koji Znače dolazimo u posorište, "Oba-koso" bi vepnovatmo bila brihazana pred prasnom salom. Dakle, na Čukaricew me treba idi sa bil kojom predstavom, kao što bi i data prikazana tamo možđa još bolje prošla đa je prikasana ma saoni Ateljea 212. "dolgota" je možđa delovala w fabrici "Končan" gde Je i napravljena ali ovde u "Loli Ribatu" je delovala makhalemljeho, možda bi Krležu bve trebalo igrati u hateđmali megqo u fabrici. Zatim "Seosko dvonište” bi, po mom oseđaniju,omo bi bolje delovalo saista u hekom

seoskom dvoništu,„ nego u atudiju Pilmskog građa u Košutnjaku.