Bitef

ne Grotovskog mogli smo da shvatimo da je naš gost iz Poljske svim srcem za punu nagotu u teatru. Jerži Grotovski nije nepoznat beogradskoj publiai i pozorišnim radnicima. Na Prvom BITEF-u on se predstavio »Princom Konstantom«

u izvođenju »Teatra laboratorium« iz Vroclava. Ovih dana u Beogradu boravi kao gost 111 BITEF-a. Prisustvuje svim predstavama i »okrugiim stolovima« ali govori vrlo malo. Seknerova predstava »Dionis 69.« izmenjena je po nagovoru Grotovskog. Prošle godine u Njujorku poljski reditelj prisustvovao je jednom od prvih izvođenja »Dionisa 69.« Glumice su imale, onda, na sebi kratke košulje i crne gaćice a glumci male crne trouglove od tekstila. Grotovski je izjavio da glumice podsećaju na striptizete! Savetovao je Sekneru da ih sasvim svuče ili da ih potpuno obuče! Poslušni učenik

je poslušao. I danas gledamo »Dionisa 69.« bez ijednog delà odeće na glumcima. Za vreme proba čak su i tehničari bill nagi. Prišli smo Grotovskom. Zamolili smo ga da odgovori na dva-tri pitanja. Izvinite, rekao je, ja sada idem u privatnu posetu. Sa malo dobre volje mogli biste ipak da nam kažete nešto o vašem shvatanju teatra? Insistirali smo. Možda, ali ja nemam dobre volje, glasio je odgovor. Grotovski nije bio mnogo prijatan u razgovoru uostalom možda je to u skladu sa neprijatnostima njegovih predstava od kojih je ne samo u svojoj Poljskoj već i širom sveta napravio čitavu pozorišnu religiju. (V. Por)

(Blïten Bltefa, 5. IX 1969)

ponoćna ’elektra 69’

Noćasnjoj predstavi (izvan konkurencije) »Elektra 69« od D. Kiša prisustvovao je ceo ansambl Performens gmpe, Teatra libero i Marionetteatra. Reditelj Zoran Ratković dozvolio je snimanje TV, dozvoljavajući rad }camera. Kao neku vrstu hepeninga, glumci su položili ispit iz koncentracije. Predstava je propraćena mnogim aplauzima, najpre scena dolaska na scenu Mihajla Janketića niz stepenište.

(Büten Bitefa, 6. IX 1969)

susret sa grotowskim

Jerzy Grotowski održao je svoj četvoročasovni susret sa gledaocima Trećeg BITEF-a. On je najpre zamolio da slušaoci postave sva pitanja, na ko ja će odgovarati odjednom. Između ostalih pitanja su postavili Toza Vlajković, dr Hugo Klajn, Stanislav Bajić i Dragovan Jovanović. Već prema uobičajenoj praksi pojedina pitanja bila su komentari i tumačenja. Između ostalog Grotowski je govorio o svojim utiscima o predstavi Dionis 69, Elektri 69 i predstavi Ferai. . .

Govoreći o Eugeniu Barbi, reditelju predstave Ferai, rekao je da je to njegov učenik u najboljem smislu reči, jer ga produžava, prevazilazeći ga. »On danas već postaje suparnik«, bile su poslednje reci ovog dugog susreta, koji je, kao i uvek, briljantno prevodila Ivanka Marković.

(Eilten Bltefa, 6. IX 1969)

o predstavi ’kralj ibi’

Sa predstavom »Kralj Ibi« Mesch-

31