Godišnjica Nikole Čupića

330 КРОЗ КОСОВО

ја == РА РЕ ЕР и ња– -- ЕШ

рице, Драгодан-поља и Газиместана. На сред тога поља заселило се и село пре 8 година од музџира Босанаца; има их на 60 кућа. То се село сада зове Мазгит. Муратов је гроб на северном крају Мазгита.

Липљан

Пролазио сам кроз Липљан 6 децембра 1898, и 1 јанузра 1894 године, али сам оба пута гледао по 15 минута: село, стару цркву и школу само са железничке станице. Ну ипак сам имао прилике да се у Приштини разговарам с људима из Липљана, нарочито са старим поп Јованом.

Сада је у Липљану око 50 кућа само српских, има стару цркву и школу. Учитељ је Дена Дебељаковић, а има сада три основна разреда:

[ разред · · · · · 14 ЈЕ и НЕ од. жабе и 9

свега 29 ученика.

ћад први пут прођох овуда изиђоше ми на видик све оне црне и страшне слике из времена Јашарпашиног, све страхоте и патње јадних Срба што пропатише под бесним Јатар-патом. Све су патње Срби могли подносити и сва понижења трпети, али су за веру и цркву горко јадиковали, та им је мука парала срце и душу; ту бољку тешко је Србин преболевао. Ту је осетљивост бесни Јашар-паша добро уочио и хтео Да уништи све цркве и манастире, да и тим начином убије сваки појам у Србина, кад му већ неје могао досадити убиствима и мучењима. Може бити да Јашар-паша не би био толики зликовац, да устанак у Морави неје