O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama

37

тога цео посао и цела мука не би вредшш ништа! Од доброте семена п од подесне сорте, зависп цео успех тога рада. Овде не може бпти нп говора о семену, које бп ми сами пвводилп, јер ту треба п нарочпте вештпне п нарочптог рада, па зато ћемо оставитп тај посао баштовашгма од заната. Ми ћемо се потребном колпчпном семена снабдетп од поузданпх семенара, од којпх ћемо сваке годпне и новпје, а може бити п боље сорте моћп добивати, јер као год што се свака наука непрестано развија п напредује. свакп занат усавршава, псто тако напредује п наша земљорадња у свпма својим огранцима, од којпх је, по свом данашњем развпјћу п напретку, одвојпло повртарство. С тога п впдпмо сваке годпне све више и впше новпх и бо.впх сората разнога поврћа, којпма се заиста морамо дивити. Па п старпје сорте, које су своје врлпне п до данас у пуној мери одржале, не треба одбацпвати, јер су те сорте често п бо.ве п сигурније од нових. сваком ценовнику наћићемо нарочпто означене п препоручене оне сорте, које су подобне за гајење у топлим лејама, јер п најбоље сорте за отворено по.ве, нису за топле леје, а на против, сорте за топле леје, могу бптп добре п за отворено по.ве. У добрпм ценовнпцпма, има и то означено. Почетницима у овом послу морам препоручптп, да се само онпх сората прпдржавају, које се искључно за топле леје препоручују; међутим, ја hy код сваког рода поврћа препоручити оне сорте, за које и сам из сопственог искуства знам: да су добре, да су до данас најбо.ве. Но ако бп неко