Prosvetni glasnik

РАДЊА ГЛАВНОГ ПРОСВ1ТНОГ САВЕТА

959

Школе. Према томе укидање овога иопита или признавање зрелости или спремности кандидатима ма на који други начин, косило би се такође са законом. Ж овде је дакле условљена измена правила изменом самога закона. Али потиисани о овоме питању нису спремили своје мишљење с тога, што још нису ни позвате колегије учитељских школа спремиле тражена инаговештена мишљења. Јер Женска Учптељска Школа, актом Бр. 100 од 21 марта ове године наговестила је, да спрема реФормовање учитељских исппта, а Јагодинска Мушка Учитељска Школа, актом Бр. 781 од 24 марта тражила је више времена за израду детаљних правила о томе испиту. Према овоме потписани мисле да по овоме питању треба сачекати предлоге колег &ја учитељских школа па истом тада ноднети и Савету деФинитивно мишљење. Враћајући послате акте потписани су слободни благодарити Савету на поверењу и одликовању.

Према овоме реФерату Савет је дао мишљење: 1. да би се могле учинити извесне измене у превођењу ученика учитељских шкода из нижег разреда у виши, пошто се претходно учини потребна измена у закону и пошто ее утврди наставни пл.ан и нрограм за те школе: 2. да се о предложеним изменама у правидима за испит зрелости у учитељским шкодама доносе деФинитивно мишљење, пошто се по овоме питању прибаве и преддози колегија учитељских шкода. Овим је састанак закључен.

Били су: потпредседник Миливоје Ј. ПоповиУ; редовни чданови Оава Антоновић, Миливоје Симић, Јосиф Ковачеви!!, Љубомир Протић > Павле Поповић, Мирко М. Поповић, Светислав Макоимовић; ванредни чланови: д-р Светолик Стевановић, Миливоје Башић, Чедомиљ Петровић, Живојин Ј. Јуришић, Светислав Поповић, Грујица Аџемовић. Посдовођа: Михаило Недељковић.

30 јуна 1909 год. у Београду.

Ранк. ПетровиК директор Треће Гимназије Миливоје Симић дирекхор II Београдске Гимназије

Ј. Миодраговић прОФесор у пензији

995 РЕДОВНИ САСТАНАК 22 септешбра 1909 год.

I

Прочитан је и примљен записник 994 Саветског састанка.

II

Прочитано је писмо г. Министра просвете и црквених послова од 17 ов. мес. ПВр. 16093, којим се пита Главни Просветни Савет за