Srpski književni glasnik

Књижевни. ПРЕГЛЕД. 235

колико страна изложимо најсувљи скелет садржине п података — који премашују интерес коме су оне посвећене — ми не остајемо на њима у нашем суду. Јер ако књига г. Скерлићева представља један огроман п савесно савладани посао, њена делпкатнија вредност за нас је у другим врлинама.

Они коти је прочитају наћи ће у њој, прво, једну добро написану књигу. Писац се удубљује у историју времена које њега нарочито интересује, у успомене које он оживљав: симпатијом пуном искрености и топлине, емоцијом која даје рефеља моментима, боје и ритма изразу, акцента фразама. И ако пх буде који се неће увек сложити са идејама којима је задахнут суд пишчев, нико не може остати равнодушан према израженом карактеру, према мушкој вољи, отвореном погледу, према уверењу пуном вере, пуном крви, пуном смелости, који пробијају ову з гушену легендарну псторију. Врлине у којима српска књига не оскудева мање од нашег јавног живота.

Милан ГрРОЛл.

УМЕТНИЧКИ ПРЕГЛЕД.

Позоришне песме — Сеоска. Лола, сложио и за гласовир удесио Даворин Јенко.

Балцер u Марш посвећен Њеном Величанству Краљици Драги, за гласовир у две руке компоновао Ћарло Мерта.

Пре двадесет и три и још више година беше у Београду један чевачки клуб, који је пријатне вечери и ноћи проводио у разговору, шали, а највише у певању. Bob томе клубу био је Гига Гершић, а певача је осем њега било и много и одабраних. Сушићи, пок. Јокса, пок. ga, пок. Ђура Бошковић, моја маленкост и још многи други ваљани и пробрани. Певало се шта је који знао и умео,