Srpski književni glasnik

УмеЕТНИЧКИ ПРЕГЛЕД. 287

ничка обрада пи богатија и новија од обраде свију осталих странаца, који су код нас на песми радили. У оно доба нисмо ималп бољега предетавника за уметничку иесму од Јенка, и зато смо га волелп, волимо та и волећемо га увек као најбољег од свију Словена музичара, · који су код нас радили.

Нама. је, дакле, ова свеска песама мила, јер у њој видимо представника једне периоде у историји наше музике, а уједно видимо MH нашу сиротињу, јер се ова. свеска. штампа. на 23 године по постанку њене садржине.

= Ћ =

Статистичари су израчунали, 'да се'на земноме шару годишње компонује сто хиљада маршева, а толико исто валцера и полака. Али, на жалост или. на радост, од те грдне количине једва две до три нумере да стеку право грађанства у ширем кругу. Једна десетина стиче привремено, локално право грађанства, јер је бар са нешто разумевања писана. Осталих девет десетина, као по све неспособно за живот, угине одмах по порођају, а ако је што од тога, по несрећи, још и штампано, онда га употребљавају пиљари и бакали за своје потребе.

Мертлова. свеска нота, изузимајући насловни лист, спада у последњих девет десетина.

СЛС. М.

БЕЛЕШОХК E. Књижевност:

'—— Деветнаестога овога месеца навршило се педесет година од смрти великога песника српског, владике Петра Петровића Његоша. Наш сарадник, Г. Павле Поповић, довршио је за ту годишњицу своју опшпрну студију о „Горском Вијенцу“. „ОСрпеки Књижевни Гласник“ користаће се овим лвема приликама да поново говори о овом великом делу и о великом песнику који га је написао. (У.)

== Летопис Матице Српске. — Изишла је 209. књига, пета за ову годину, Летописа Матице Српске. У њој је