Srpski književni glasnik

БЕЛЕШКЕ. 235

п достојанство, ако пдеје постану један нераздељив елеменат моралног бића човековог, онда је ствар боље упућена. Стралања су тада лакша, а поглед у будућност поузданији и светлији.

Ту моћ да своје политичке пдеје споје са својим друштвеним осећањем пмају само одабранији духови. Али они су је дужни распрострти и на друге, слабије људе. Треба да јачи карактери окрепљују малодушне п да их дижу на ноге; јер, као што каже Христос, нема никакве користи од свеће која је поклопљена лонцем,

Ј. ПРОДАНОВИЋ.

БЕЛЕШКЕ.

КЊИЖЕВНОСТ.

Школа. и ддравље. — Др. Влад. А. Поповић прештампао је у засебну књижицу своје чланке који су излазили у народу под насловом „Школа и Здравље.“ Књига ипзноси рђаве хигијенске прилике у нашој школи и предлаже мере које треба предузети у интересу народнога подмлатка. Поред добре намере ову књигу препоручује још п течан стил.

Архимандрит Јован. Рајић. — Из „Бранкова Кола“ одштампана је детаљно п разрађена расправа Димитрија Руварца: „Архимандрит Јован Рајић 1726-—1801.“ |Сремски Карловци. Српска Манастирска Штампарија. 1901. сета. 238. Цена 1 крунај. У књизи је, поред врло обилнога материјала, и лик Рајићев и још неколико елпка. Ово је досада најпотпунија монографија о нашем заслужном старом исторпографу.

Из Хрватских часописа одштампана. су два рада српских писаца. Из 148 књиге Када Југословенске Акалемије одштампан је чланак Ђорђа Магарашевића : „Рад Дера Јована Суботића на школској књизи“, а пз загребачког правнога листа МјезеситКа расправа Живојина Перића. професора Велике IHHgome: „O intervenciji i ргvatnom pravu (тезапје 1 зрог).“