Srpski književni glasnik

550 _ СРпски Књижевни“ Гласник.

тоалети. 'Г. Марковић, r-bna Петковићева, г-ђа Гавриловићка п... ово ређање могли би наставити без краја, кроз све чинове, са свима личностима... То је разлог што се тако мало у позоришном прегледу дотичемо игре глумаца, бојећи се да не будемо неправедни према људима чија није можда искључива кривица што нису бољи, а што овог

пута нисмо могли избећи. Милан Грол.

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ.

Jano ML Веселиновић, Мале приче 1 (Отац, Мегдан, Чудан човек, Баћа, Рвач, Завет“. Штампарија „Доентије Обрадовић.“ Београл, 1902. 16. Стр. 1—74.. Цена 0.50 дин.

Hama кротика. често заостаје за књижевном продукцијом. Јављају се прпповетке, драме, песме, а права и озбиљна. критика (овде се само на ову миели), услед врло неповољних услова под којима жови, не стигне да о њима каже своју пуну M лостојну реч. Има честих случајева да књижевник (приповедач, на пример) пнтенеивно ради замашан број година, развије до потпуности евоју књижевну карниеру, да пуну меру свога талента, па ипак критика не узме у претрес целокупан његов рад, не да пуну оцену његових способности. Изиђу, додуше, поједини реферати о овом или оном делу његовом кад. се које појави, али нема да, после неколико година његова. рада, изиђе пуна п синтетична критика једна која би обухватила сву његову књижевну продукцију. Ретко је бар да озбиљан књижевник добије анализу свог целокупног рада од озбиљна критичара, и многи су књижевници довршили своју кариеру и све написали што су имали да напишу. па ппак нису дочекали такве синтетичне анализе и оцене о себи. Наши приповедачи, на пример, почевши од. 1. К. Лазаревића. па. до Ива Ћиника, ретко су били те ереће да им какав озбиљан оцељивач посвети пуну студију.