Srpski književni glasnik

996 СРПСКИ КњижеВвНИ UJaACIMIM.

одигравале, тучама и изгредима; о школама и ђацима, библиотекама јавним и приватним, књижарама и штампарама; о животу на селу и у виноградима, о хајдуцима, Турцима, странцима уопште итд. А цео тај материал, наравно кад се (као и онај за биографеку критику) прикупи, може несумњиво дати, за сваки век и период посебице, пуну и јасну слику средине у којој су дубровачки песници живели.

Да је 'критика која испитује моменат такође мо-

гућна, јасно је само по себи и по напред реченом; то:

важи како за ону која испитује моменат домаћи, тако и за ону која се односи на туђи моменат. Ова последња, компаративна, одавна се, као што је познато, практикује у дубровачкој књижевности.

Што се нове књижевности тиче и могућности разних врста критике у њепом проучавању, није потребно да много говоримо. Критика укуса ако се ту неће употребити, неће нигде; и потреба јој је велика, у осталом, јер је потреба оценити дела (каквих у нас има) која скоро никад нису у ствари ни оцењивана, или обновити и кориговати оцене које су пре двадесет тридесет тодина дате а још важе, а то тим пре што су многе, као што смо већ нешто и видели кад смо говорили о филолошком правцу у нас, дате једнострано, искључиво, нетачно и без разумевања ствари. Критика историска тако исто је овде употребљива у свој својој пуноћи и важности: мемоари, памфлети,. полемике, новине, кореспонденције су Ty Ja many маха биографској критици и „критици средине“; велике п разрађене туђе књижевности су ту да врло снажно помогну компаративној критици; итд.

Да сведемо све, разне врсте критика којима се литерарни испитиваоци страних књижевности служе данас при свом испитивању, могу се и на нашу књижевност применити, на све трп главне области њене, скоро у истој мери у којој и у страним књижевностима.

Наравно, да се оне као што треба примене и из њих добри резултати изведу (ако се увек до добрих ре-

| к