Srpski književni glasnik

> БЕЛЕМШЕ Е. 9

ретова; „Дневни Лист“ из „РоКтефа“ превод Машареве сатиричне приче „Поповски лпет о Исусу Христу“, и „Вечерње Новости“ из „Ођхота“ на кајкавском наречју пртицу „Дечки кај ми већ нисмо феш“. А.

Вардар, календар за редовну 1906 годину, издање друштва Кола „Српских Сестара“. Намењен помоћи пострадалих Срба у Ст. Србији п Маћедонији, овај галендар боп био једао добар савремен патриотски алманах за Србе, да му није оног конфузног чланка „Шта је Маћедонпја“ и оне епизоде „Божинче“. Кад се низом оних јуначких епшзода онако лепо у овоме календару утврдило како Срби гину за браћу и слободу. требало је много боље приказати исторпју, обичаје, дух и-улогу земље за коју су они Срби, чије слике треба свако да види у „Вардару“, живот дали. Али, ипак, треба похвалити и њега и друштво издавачко које је задовољило јелну потребу у Српству п пеказало, боље него много друго патриотско друштво, да бар има разлога своме постојању. Ј.

СветозаР ЋоровиЋ НА БУГАРСКОМ. — „МакедонскоОдрински прђгледљ“, у своме божићњем броју од 1905 тодине, донео је приповетку нашег сарадника Г. Светозара Ћоровића: „Прва лмобовњ“, „скица из мостарскил жпвотљ“. Преводилац се потписао шифром „Зоуја“.

ЈЕ

ЧИТУЉА.

Рач! Мештесе. — Ноћу у очи понедеоника друге недеље у лецембру, по новом, у својој малој и пријатној вући у улици Фортипи у Паризу, умро је Пол Мерис један ол најстаријих радника на француској књизи, Родио се фебруара 1820; био је стар 85 година кад је умро. Као журнализга, романсијер п драматичар, писао је много; бпо је то један од оних људи чији је сав живот испуњен радом и активношћу; покашто је радио заједно са Жорж-Сандовом, Виктором Итом и Шарлом Итом. Од драма познатије су му: „Вепуепшо Сети“, „Еашап Та Типре“, „Зећапуе“, „Тез Веапх Мепззешз де Војв Погвб“, „је Зопсге Фипе пци Ф'еје“, „Ап сопе“; од романа: „а ЕКашше Апђгту“, „Селата«, „Без СћеуаНетв Ае | еврте“. Драме су му имале великог успеха. Велики поштовалац Виктора Ита, с којим је још од младости, преко свог пријатеља Огиста Вакери, ступио у односе и везе, почео је на неколико година пред своју смрт